ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ – ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
” ΡEΠΟΝΤΙΝΑ ”
ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ, ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
ΠΡΟΣ : YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΕΚΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
1) κ.ΝΙΩΤΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟ – ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 2) κ. ΡΕΠΠΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ – ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΥΠ’ ΟΨΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΜΩΡΑΪΤΗ ΘΑΝΟΥ
ΘΕΜΑ :ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Κύριε Υπουργέ,
Μετά την τιμή που μας κάνατε να μας δεχτείτε στο γραφείο σας, παρουσία του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γρηγορίου Νιώτη ,θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε συνοπτικά και να σας κοινοποιήσουμε, συνημμένα, μερικά σχετικά έγγραφα για την πληρέστερη εικόνα των προβλημάτων του Αρκαδικού χωριού .
Η ΔΕΠΟΣ Α.Ε., δυνάμει της με αριθ. Δ3458/374/15-6-1988 κοινής υπουργικής απόφασης των αναπληρωτών Υπουργών οικονομικών και ΥΠΕΧΩΔΕ και της με αριθ. 22/22-2-1989 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 61/Α/89), απέκτησε σε πλήρη και αποκλειστική κυριότητά της ,από το Ελληνικό δημόσιο έκταση 605.000 τ.μ στη θέση ”Μικρή Ρεμποντίνα” του Τ.Δ. Αγ. Ανδρέα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας . Η παραχώρηση αυτή έγινε στη ΔΕΠΟΣ ΑΕ χωρίς αντάλλαγμα, με σκοπό την κατασκευή οικισμού για τους Αρκάδες ομογενείς.
Στην παραπάνω έκταση, η ΔΕΠΟΣ ΑΕ έκανε πολεοδομική μελέτη για την εκτέλεση του οικιστικού προγράμματος. Σύμφωνα με το πολεοδομικό σχέδιο (και τον πολεοδομικό κανονισμό του στεγαστικού προγράμματος ), ήταν υποχρεωμένη να κατασκευάσει όλες τις απαραίτητες υποδομές για την ανάπτυξη και λειτουργία του Αρκαδικού χωριού.
Στο σχέδιο πόλεως υπήρχε πρόβλεψη, εκτός από τα 300 περίπου οικόπεδα του στεγαστικού προγράμματος για οικόπεδα ειδικών χρήσεων, και για ανταποδοτικά, από την πώληση των οποίων, σε τιμές αγοράς, θα προέκυπταν οι πιστώσεις για την κατασκευή των υποδομών. Το πρόγραμμα άρχισε να κατασκευάζεται σταδιακά . Στην Α΄ φάση η ΔΕΠΟΣ ΑΕ κατασκεύασε 100 κατοικίες. Παρά την γενναία χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΔΕΠΟΣ ΑΕ έπεσε έξω στον προϋπολογισμό των έργων λόγω έλλειψης εμπειρίας σε τέτοια προγράμματα. Έτσι αποφασίστηκε να πωληθούν έκτοτε τα οικόπεδα της 2ης και 3ης φάσης, αντί του ποσού των 2.500.000 δρχ. αρχικά και αντί 5.000.000 δρχ. στη συνέχεια, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και υποχρέωση των ιδιοκτητών μέσα σε 5 χρόνια να έχουν κατασκευάσει τις κατοικίες .Το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε ποτέ, αφού η ίδια η ΔΕΠΟΣ δεν ολοκλήρωσε τις υποδομές. Τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει κάνει κανένα έργο.
Η ΔΕΠΟΣ ΑΕ με τις παραπάνω διαδικασίες, εισέπραξε κατά τις εκτιμήσεις μας, περίπου 4.000.000 ευρώ, από την πώληση των οικοπέδων (του προγράμματος και των ανταποδοτικών), ποσό ικανό για να ολοκληρωθούν όλες οι υποδομές του Αρκαδικού χωριού. Το ποσό αυτό, προφανώς, διατέθηκε σε άλλες υποχρεώσεις που είχε η εταιρεία.
ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ :
– Σε μεγάλο τμήμα του οικισμού οι δρόμοι είναι χωμάτινοι.
– Υπάρχουν τμήματα του Ρυμοτομικού σχεδίου του Αρκαδικού χωριού, στα οποία έχουν πωληθεί οικόπεδα χωρίς καμία υποδομή, με
συνέπεια να μην μπορούν οι αγοραστές να κτίσουν τα σπίτια τους.
– Υπάρχουν τελειωμένες οικοδομές χωρίς ρεύμα.
– Παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υφισταμένων δικτύων του Αρκαδικού Χωριού, που οφείλονται σε κακή συντήρηση
και σε κακοτεχνίες κατά την κατασκευή τους .
– Δεν υπάρχει μώλος για την επικοινωνία με τη θάλασσα.
– Δεν υπάρχει γήπεδο αθλοπαιδιών.
– Ο φωτισμός είναι ελλιπής.
– Ο εφιάλτης της λειψυδρίας επανήλθε.
– Η λειτουργία των ιχθυοκαλλιεργειών γύρω από το Αρκαδικο Χωριο είναι το σοβαρότερο πρόβλημα σήμερα .
Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας τα τελευταία 15 χρόνια δεν παρελάμβανε τις υποδομές, φοβούμενος τις κακοτεχνίες και δηλώνοντας αδυναμία για την ολοκλήρωσή τους. Τελευταία, η Δημοτική αρχή άλλαξε στάση και προσπαθεί να επιλύσει κάποια από τα λειτουργικά προβλήματα του οικισμού.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΩΝ :
1) ΟΔΟΠΟΙΪΑ
– Τα έργα οδοποιΐας δεν έχουν ολοκληρωθεί.
– Δεν έχουν διανοιχτεί τμήματα των προβλεπόμενων δρόμων και πεζοδρόμων του σχεδίου πόλεως .
– Δεν έχε γίνει ασφαλτόστρωση άλλη από εκείνη της Α’ φάσης .
– Δεν έχουν κατασκευασθεί τα πεζοδρόμια και οι πεζόδρομοι στην 2η και 3η Φάση.
2) ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ :
– Το δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων δεν λειτουργεί.
– Ορισμένα τμήματα των δικτύων της 2ης και 3ης φάσης δεν έχουν κατασκευασθεί (πρέπει να προηγηθούν τα έργα οδοποιίας ).
– Ο Βιολογικός καθαρισμός δεν έχει παραληφθεί από τον Δήμο διότι υπήρχε αμφιβολία για την λειτουργία του (δεν λειτούργησε ποτέ μέχρι το 2009). Μετά από μεγάλη προσπάθεια του συλλόγου μας, αναλάβαμε προσωρινά την συντήρηση και την δοκιμαστική λειτουργία του με έξοδα δικά μας, για το 2009 και το 2010. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές και πιστεύουμε ότι ο Δήμος θα παραλάβει πλέον το έργο αυτό.
3) ΥΔΡΕΥΣΗ
– Το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Αρκαδικού Χωριού είναι προβληματικό. Παρουσιάζει κακοτεχνίες και συνεχείς διαρροές. Ο σύλλογός μας, με έξοδα των κατοίκων αντικατέστησε τμήματα μήκους 1200μ.
– Δεν υπάρχει δίκτυο υδρεύσεως σε τμήματα της 2ης και 3ης φάσης.
– Το φετινό καλοκαίρι, επανήλθε ο εφιάλτης της λειψυδρίας. Συνεχείς διακοπές, μέχρι και 4 ημέρες σε ορισμένα τμήματα του χωριού μας.
4) ΟΤΕ – ΔΕΗ :
-Τα υπόγεια δίκτυα του ΟΤΕ και της ΔΕΗ σε τμήματα της 2ης και 3ης φάσης, δεν έχουν κατασκευασθεί. Η ΔΕΗ ζητά ή τη συμμετοχή της ΔΕΠΟΣ ΑΕ όπως είχε συμφωνηθεί ή την επιβράδυνση των ιδιοκτητών με αδιανόητα ποσά.
5) ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ :
Το έργο αυτό είχε ενταχθεί στο 2ο ΚΠΣ από τη Νομαρχία Αρκαδίας. Λόγω όμως καθυστερήσεων και κακών χειρισμών, κατασκευάσθηκαν μόνο τα σκυροδέματα. Χάθηκαν οι υπόλοιπες πιστώσεις.
6) ΕΡΓΑ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ
Έργα αθλοπαιδιών στο Αρκαδικό χωριό δεν υπάρχουν. Στο σχέδιο πόλεως όμως, προβλέπεται χώρος για αθλητικά έργα και δραστηριότητες.
7) ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΩΛΟΥ :
Υπάρχει μελέτη (από τη ΔΕΠΟΣ) για την κατασκευή μικρού μώλου, για τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών. Δεν υπάρχουν όμως οι εγκρίσεις των αρμοδίων φορέων και εκκρεμεί η ένταξη του έργου σε κάποιο πρόγραμμα (π.χ. ΕΣΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ. Χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης και για το σκοπό αυτό ο Δήμος έχει προγραμματίσει 25000 ευρώ).
8) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ :
Στο Αρκαδικό Χωριό, είναι απαραίτητη η μελέτη ανάπτυξης πρασίνου λόγω βραχώδους εδάφους όπως αυτό προβλέπεται από το Ρυμοτομικό σχέδιο.
9) ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ :
Ο Δημοτικός φωτισμός είναι ελλιπής. Ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό. Τό δίκτυο στην 1η φάση χρειάζεται συντήρηση, ενώ στην 2η και 3η φάση δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών.
10) ΠΑΡΑΛΙΑ – ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ :
Έργα ανάπλασης στη μικρή παραλία δεν έχουν εκτελεσθεί. Απαιτείται επισκευή των υφισταμένων προσβάσεων στην βραχώδη ακτή, ο φωτισμός αυτών, καθώς και η κατασκευή των υπολοίπων προβλεπομένων προσβάσεων από το σχέδιο πόλεως για την εξυπηρέτηση ολόκληρου του οικισμού.
11) ΚΟΜΒΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ :
Το έργο ολοκληρώθηκε μετά από μεγάλες καθυστερήσεις από την Νομαρχία Αρκαδίας, η οποία έχει προγραμματίσει πίστωση και για την ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου από τον κόμβο μέχρι την πλατεία του χωριού (ασφαλτόστρωση 450 μ.).
ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ
– Ο σύλλογος κατασκευάζει σήμερα έργα ανάπλασης της εισόδου του Αρκαδικού Χωριού με εισφορές των κατοίκων.
– Ολοκληρώνει το έργο της κατασκευής παιδικής χαράς με εισφορές των κατοίκων προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, το κατασκευαστικό
κόστος όμως δεν θα ξεπεράσει τις 80.000 ευρώ.
– Αντικαταστήσαμε προβληματικά τμήματα του υδρευτικού δικτύου μήκους 1200 μ και επεκτείναμε την ύδρευση μέχρι την παραλία.
– Επισκευάσαμε τον ασφαλτοτάπητα από τις λακούβες.
– Λειτουργούμε τον Βιολογικό καθαρισμό.
– Κατασκευάσαμε κυλικείο στη πλατεία (δεν υπάρχουν καταστήματα στο Αρκαδικό Χωριό).
– Κατασκευάσαμε υπόβαση στους δρόμους μήκους 2,500 μ με αμμοχάλικο.
– Βελτιώσαμε την πρόσβαση προς την παραλία. Δρομολογούμε ”σαμαράκια” στους κεντρικούς δρόμους, για τη μείωση της ταχύτητας των
οχημάτων.
– Έχουμε φύλακα στο χωριό κατά τους μήνες Οκτώβριο έως Απρίλιο (εποχή κατά την οποία πολλοί κάτοικοι λείπουν στις δεύτερες πατρίδες
τους.
– Έχουμε αναλάβει την καθαριότητα του χωριού, την αποψίλωση των χορταριών και του καλοπισμού της πλατείας.
ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ :
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η αυθαίρετη, και χωρίς μελέτη χωροθέτησης και εγκατάστασης τριών ιχθυοκαλλιεργειών, γύρω από το ακρωτήριο του Αρκαδικού Χωριού, και σε πολύ μικρή απόσταση (συνημμένος χάρτης). Το αποτέλεσμα είναι η περιοχή κοντά στο χωριό να υφίσταται τις συνέπειες. (αλλαγή χρώματος του βυθού).
Πολλοί κάτοικοι φοβούνται να κάνουν μπάνιο. Τα τελευταία 10 χρόνια βρισκόμαστε σε συνεχείς δικαστικούς αγώνες, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζονται ούτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υφιστάμεθα συνεχείς εμπαιγμούς από υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφέρειας Πελοποννήσου.(συνημμένα έγγραφα δείχνουν την εικόνα αυτή).
Παρακαλούμε θερμά, όπως κατά την διαδικασία χωροθέτησης που γίνεται στο Υπουργείο σας, αποφασιστεί η απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών σε άλλη θέση και ιδιαίτερα των δύο που βρίσκονται ΝΑ του οικισμού .
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ :
Η ΔΕΠΟΣ, παρ’ ότι εισέπραξε χρήματα από την πώληση πολλών οικοπέδων, με ιδιωτικά συμφωνητικά και προσύμφωνα, δεν προχώρησε στη σύνταξη των συμβολαίων. Τα περισσότερα από τα οικόπεδα αυτά βρίσκονται στο Ο.Τ 28 στο οποίο δεν έχουν γίνει έργα υποδομής. Αυτά μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη θέση που υπάρχουν έργα υποδομής, με τροποποίηση του σχεδίου πόλεως, και εξοικονόμηση 500.000 ευρώ περίπου.
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΠΟΣ ΣΤΟ ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ :
Στο Αρκαδικό Χωριό υπάρχουν 13 ανταποδοτικά οικόπεδα για χρήση κατοικίας και ένα μεγάλο οικόπεδο για χρήση ξενοδοχείου, που ανήκουν ακόμη στην ΔΕΠΟΣ και συνολικής αξίας 1,300,000 ευρώ περίπου. Τα οικόπεδα αυτά πρέπει πλέον να παραχωρηθούν από τη ΔΕΠΟΣ στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την κατασκευή έργων υποδομής στο Αρκαδικό Χωριό.
Τέλος θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, ότι αυτή τη στιγμή στο Αρκαδικό Χωριό, έχουν κατασκευασθεί 180 κατοικίες και έχουν πωληθεί 200 ακόμα οικόπεδα, που η αξιοποίησή τους μπορεί να γίνει άμεσα (οι ιδιωτικές επενδύσεις μαζί με την κατασκευή του προβλεπόμενου ξενοδοχείου, θα φθάσουν τουλάχιστον τα 80.000.000 ευρώ) και θα συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική (αντιμετώπιση της ανεργίας), κοινωνική, πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και της περιφέρειας Πελοποννήσου, και θα ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό το σκοπό του προγράμματος. Η συνολική συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου σε αυτή την επένδυση δεν θα ξεπεράσει το 5-6 %.
Στο Αρκαδικό Χωριό, δεν όλα μαύρα όπως διαμηνύουν μερικοί. Το Αρκαδικό Χωριό εξελίσσεται, αναπτύσσεται και θα γίνει με τη βοήθεια της πολιτείας, ένας από τους ωραιότερους παραλιακούς οικισμούς της Ελλάδας. Τόπος συνάντησης των απανταχού Αρκάδων αλλά και συνεύρεσης των Αρκαδόπουλων που ζουν στη ξενιτιά. Τα τελευταία επτά καλοκαίρια στο Αρκαδικό Χωριό γίνονται σημαντικές και ποιοτικές εκδηλώσεις (εβδομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων με γιορτές, χοροεσπερίδες, άλλοτε θεατρικές παραστάσεις και μουσικές και ποιητικές βραδιές, πρωταθλήματα ping-pong, αγώνες δρόμου (καθιερώθηκαν να γίνονται κάθε χρόνο) δρώμενα για τα πολλά παιδιά του χωριού καθώς και διαγωνισμός δημοτικού τραγουδιού, όλα με μεγάλη συμμετοχή πολιτών κι από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το χωριό σφύζει από πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το καλοκαίρι επίσης, λειτουργεί και κινηματογραφική λέσχη με 2 -3 προβολές την εβδομάδα. Στις εκδηλώσεις αυτές έχουμε μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας, πέρα από κάθε προσδοκία. Όλα αυτά, γινονται χάρις στο μεράκι και στον εθελοντισμό των κατοίκων. Στόχος μας είναι το Αρκαδικό Χωριό να γίνει κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και στο μέλλον, με την ολοκλήρωση των υποδομών (ολοκλήρωση του κέντρου πολλαπλών χρήσεων) και λόγω της μοναδικότητας του τοπίου, το Αρκαδικό Χωριό να μπορεί να φιλοξενεί προγράμματα και συνέδρια της νέας γενιάς αλλά και του Απόδημου Ελληνισμού.
ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ
8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 2010
ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ