ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
Άστρος, 8 Ιουνίου 2015
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το Πρακτικό Συνεδρίασης με αριθμό 11/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.
Στο Άστρος και στο δημοτικό Κατάστημα, σήμερα στις 08 Ιουνίου 2015 ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00, συνήλθε σε ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ύστερα από την πρόσκληση με αριθμό 4931/04-06-2015 του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που επιδόθηκε ή γνωστοποιήθηκε σε καθένα από τους Δημοτικούς Συμβούλους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 67, 68 & 69 του Ν.3852/2010 «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – πρόγραμμα Καλλικράτης».
Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο είκοσι επτά (27) συμβούλων, βρέθηκαν είκοσι πέντε (25) παρόντες.
Π Α Ρ Ο Ν Τ Ε Σ
Κατσής Δημήτριος Πρόεδρος Δ.Σ.
Καμπύλης Ιωάννης Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
Καμπύλης Άγγελος Γραμματέας Δ.Σ.
Γκαύρος _ημήτριος Μέλος Δ.Σ.
Αρφάνης _ημήτριος Μέλος Δ.Σ.
Κουτρουμπής Γεώργιος Μέλος Δ.Σ.
Σκαντζός Εμμανουήλ Μέλος Δ.Σ.
Βλάχος Χρήστος Μέλος Δ.Σ.
Σαβούρδος Πέτρος Μέλος Δ.Σ.
Κολλαρετάκης Αριστείδης Μέλος Δ.Σ.
Κούβαλη Γεωργία Μέλος Δ.Σ.
Τσιώρος Κωνσταντίνος Μέλος Δ.Σ.
Χονδρολέος Ιωάννης Μέλος Δ.Σ.
Τσιώρου-Κολοβού Παναγιώτα Μέλος Δ.Σ.
Τακλής Ηλίας Μέλος Δ.Σ
Καλλίθρακας Βασίλειος Μέλος Δ.Σ.
Σούρσος Παναγιώτης Μέλος Δ.Σ.
Βλαχόγιαννη Σταματίνα Μέλος Δ.Σ.
Κόγκος Απόστολος Μέλος Δ.Σ.
Κορδονούρη Μεταξία Μέλος Δ.Σ.
Δικαίος Περικλής Μέλος Δ.Σ.
Αρφάνης Αλέξιος Μέλος Δ.Σ.
Παινέσης Γρηγόριος Μέλος Δ.Σ.
Γιοβάς Ιωάννης Μέλος Δ.Σ.
Αδάμης Παναγιώτης Μέλος Δ.Σ.
Α Π Ο Ν Τ Ε Σ
Καμπύλης Γεώργιος Μέλος Δ.Σ.
Κλεώπας Γεώργιος Μέλος Δ.Σ.
Κατά την ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης στο θέμα αυτό, είχαν αποχωρήσει οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Σκαντζός Εμμανουήλ, Καλλίθρακας Βασίλειος και Αδάμης Παναγιώτης.
Στη συνεδρίαση αυτή είχε κληθεί νόμιμα και ήταν παρών, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Μαντάς Παναγιώτης. Τα πρακτικά της συνεδρίασης τηρήθηκαν από τον ειδικό γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Ν.Τερζάκη. Στη συνεδρίαση, για τη συζήτηση του θέματος αυτού, είχε κληθεί και ήταν παρούσα, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ανδρέα.
Στο παρόν απόσπασμα περιλαμβάνονται οι διάλογοι που έγιναν κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος αυτού – οι οποίοι είναι προϊόν απομαγνητοφώνησης – και οι οποίοι έχουν υποστεί μερική επεξεργασία (φιλολογική επιμέλεια), χωρίς να αλλοιώνεται η ουσία και το σκεπτικό τους.
Αριθμός Αποφάσεως: 135/2015
ΘΕΜΑ : Λήψη απόφασης σχετικά με την διόρθωση του ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού «Αρκαδικό Χωριό» της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ανδρέα του Δήμου μας.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στο 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έδωσε το λόγο στον εισηγητή κ. Μαντά Παναγιώτη – Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας – ο οποίος είπε τα παρακάτω:
Ένα διαπιστωμένο πρόβλημα στο ρυμοτομικό σχέδιο του Αρκαδικού Χωριού όλα αυτά τα χρόνια, ήταν η ασυμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στο ρυμοτομικό σχέδιο και στην εφαρμογή επί του εδάφους, όσον αφορά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά αυτής της εφαρμογής. Στις 30-3-2015, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου στο Αρκαδικό Χωριό, ζήτησε με αίτημά του τη θεώρηση των οικοδομικών γραμμών στο οικοδομικό τετράγωνο 9 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου. Επίσης, όλο αυτό το διάστημα έχουν υποβληθεί αιτήσεις για έκδοση αδειών δόμησης και η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου της Βόρειας Κυνουρίας διαπίστωσε αδυναμία εφαρμογής του εγκεκριμένου σχεδίου στο έδαφος, για τους λόγους που σύμφωνα με το έγγραφό της, είναι «οι συντεταγμένες του σχεδίου αναφέρονται ως ανεξάρτητο σύστημα και δεν υπάρχουν στην υπηρεσία μας εγκεκριμένα στοιχεία των σταθερών σημείων εξάρτησης για την εφαρμογή του σχεδίου στο έδαφος ή τον έλεγχο αυτής της εφαρμογής».
Έχει γίνει προσπάθεια από το παρελθόν για αναζήτηση αυτών των επίσημων στοιχείων των σταθερών σημείων εξάρτησης που χρησιμοποιήθηκαν από τη ΔΕΠΟΣ, για την υλοποίηση του ανεξάρτητου συστήματος αναφοράς ήδη από 01-12-2011, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Άρα λοιπόν διαπιστωμένα, σύμφωνα με την υπηρεσία μας, προκύπτει η αδυναμία εφαρμογής και έλεγχου της εφαρμογής του σχεδίου στο έδαφος. Είναι αδύνατη η ανταπόκριση της υπηρεσίας σε αιτήματα πολιτών που αφορούν είτε καθορισμό οικοδομικών γραμμών, είτε βεβαίωση για διάνοιξη κοινοχρήστων χώρων και δρόμων, είτε βεβαίωση υψομέτρων και θεώρηση υψομετρικών μελετών και στην ουσία, υπάρχει μία ουσιαστική αδυναμία εκτέλεσης έργων σε κοινοχρήστους ή εκτέλεσης έκδοσης αδειών δόμησης.
Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν η υπηρεσία μας, αφού και με δική μου πρωτοβουλία ήρθε σε επαφή με τη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και με το Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εισηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις 157 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας, τη διόρθωση του σχεδίου πόλης του Αρκαδικού Χωριού, με σκοπό να καταστεί δυνατή η ορθή εφαρμογή του στο έδαφος. Από τους ελέγχους που έχει στο παρελθόν πραγματοποιήσει η υπηρεσία μας σε ό,τι αφορά το ήδη δομημένο τμήμα του σχεδίου πόλης, δεν προκύπτει πλήρης μετακίνηση οδών σε όλο το πλάτος, ρυμοτόμηση κτιρίων που έχουν ανεγερθεί με νόμιμη άδεια και μεταβολή οικοπέδων από άρτια σε μη άρτια. Η διόρθωση που συζητάμε, συνίσταται στον εντοπισμό και την επικαιροποίηση των σημείων που χρησιμοποιήθηκαν στην εφαρμογή του, την άρση τυχόν ασυμφωνιών που προκύπτουν από την εφαρμογή του και τέλος, την απόκτηση σχεδίου και δημιουργίας ενός τεύχους συνταγμένο από τις κορυφές των οικοδομικών τετραγώνων, σε σύγχρονο σύστημα συντεταγμένων. Έτσι, θα μπορεί η υπηρεσία να ελέγχει αυτού του είδους τις αποφάσεις.
Η υπηρεσία λοιπόν, επειδή ακριβώς η διόρθωση που ανέφερα παραπάνω δεν αναμένεται να τροποποιήσει δομημένες περιοχές του σχεδίου πόλης του Αρκαδικού Χωριού, κατ’ εφαρμογή συγκεκριμένων παραγράφων του άρθρου 157, εισηγείται να της δώσουμε τη δυνατότητα, όπως τα άρθρα του νόμου ορίζουν, να καθορίζει τις κατευθύνσεις των οικοδομικών γραμμών των ήδη δομημένων οικοδομικών τετραγώνων, σε περιπτώσεις αιτήσεων για έκδοση αδειών δόμησης ή εκτέλεσης έργων, μετά από υποβολή σχετικού τοπογραφικού διαγράμματος από τους αναφερόμενους, το οποίο όμως θα έχει συνταχτεί σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Αυτό το διάγραμμα, η υπηρεσία θα το ελέγχει για την ορθότητα της αποτύπωσής του και θα το θεωρεί. Αυτά τα θεωρημένα τοπογραφικά διαγράμματα που θα προκύψουν από την παραπάνω διαδικασία θα αποτελούν και στοιχεία της πράξης διόρθωσης του εγκεκριμένου σχεδίου, όπως ο νόμος ορίζει.
Υπάρχει μία διαπιστωμένη ασυμφωνία ανάμεσα στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό και στον τρόπο με τον οποίο αυτό το ρυμοτομικό εφαρμόζεται. Ο νόμος λέει ότι όταν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει τη διαδικασία διόρθωσης του ρυμοτομικού σχεδίου σε έναν οικισμό, τότε δίνει και το εργαλείο στην υπηρεσία του να μπορεί τοπικά και όπου η συμφωνία δεν επηρεάζει κτίσματα, δρόμους και οικόπεδα να θεωρεί τις οικοδομικές γραμμές, ώστε με αυτό τον τρόπο, η διόρθωση του ρυμοτομικού να γίνει όπως πρέπει και να μη σταματήσουν οι οικοδομικές εργασίες.
Εισηγούμαι θετικά λοιπόν σε αυτή την πρόταση της υπηρεσίας, γιατί δίνει τη δυνατότητα να χτίζουμε και ξεκινάει τη διαδικασία διόρθωσης του ρυμοτομικού σχεδίου με οποιονδήποτε τρόπο, είτε με τη συνολική ή μη συνολική τροποποίηση, είτε τοπικά με τοπογραφικά διαγράμματα που θα φέρουν οι ενδιαφερόμενοι και θα αποκτούν την ισχύ τροποποίησης του ρυμοτομικού.
Τέλος, σας γνωρίζω ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου μας, με την υπ’ αριθμό 15/2015 απόφασή της, εισηγείται τα παρακάτω για το θέμα αυτό :
- Τη λήψη απόφασης – σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 157 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας – για τη διόρθωση του σχεδίου πόλης του Αρκαδικού Χωριού όπως αυτό φαίνεται στο (ΦΕΚ 16 _ 23-01-1998), με σκοπό να καταστεί δυνατή η ορθή εφαρμογή του στο έδαφος διότι από τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει η Υπηρεσία Δόμησης στο δομημένο τμήμα του σχεδίου πόλης δεν προκύπτει πλήρης μετατόπιση οδών σε όλο το πλάτος τους, ρυμοτόμηση κτιρίων που έχουν ανεγερθεί με νόμιμη άδεια και μεταβολή οικοπέδων από άρτια σε μη άρτια.
- Η διόρθωση του εγκεκριμένου σχεδίου συνίσταται στον εντοπισμό και επικαιροποίηση των σημείων που χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή του, στην άρση τυχών ασυμφωνιών που προκύπτουν από την εφαρμογή του και τέλος στην απόδοση του σχεδίου και τη δημιουργία τεύχους συντεταγμένων των κορυφών των Ο.Τ. στο προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ 87 ώστε να είναι πλέον δυνατός ο έλεγχος και η έκδοση από την υπηρεσία Δόμησης των πράξεων που προαναφέρθηκαν.
- Επειδή η προτεινόμενη διόρθωση δεν αναμένεται να τροποποιήσει περιοχές του σχεδίου που είναι ήδη δομημένες, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 157 του Κ.Β.Π.Ν. να δοθεί στην Υπηρεσία Δόμησης η δυνατότητα για καθορισμό των κατευθύνσεων των οικοδομικών γραμμών των ήδη δομημένων οικοδομικών τετραγώνων σε περιπτώσεις αιτήσεων για έκδοση αδειών δόμησης ή εκτέλεσης έργων, μετά από υποβολή σχετικού τοπογραφικού διαγράμματος από τους ενδιαφερόμενους, το οποίο θα έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές και στο προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ 87. Το παραπάνω διάγραμμα θα ελέγχεται ως προς την ορθότητα της αποτύπωσης και θα θεωρείται από την Υπηρεσία Δόμησης. Τα θεωρημένα διαγράμματα που θα προκύψουν από την παραπάνω διαδικασία θα αποτελούν στοιχεία της πράξης διόρθωσης του εγκεκριμένου σχεδίου.
Καραχάλιος Παναγιώτης:
Είναι ένα θέμα που το συζητάμε πολλά χρόνια και όχι τώρα. Πριν δύο χρόνια, με πρωτοβουλία του κυρίου Δημάρχου, συγκεντρώθηκαν όλοι οι μηχανικοί και αποφασίσαμε τότε, ότι όλα τα οικοδομικά τετράγωνα θα καθορίζονται με τεχνικές εκθέσεις, όπως η εγκύκλιος ορίζει, η οποία λέει ότι αποτυπώνεις όλο το οικοδομικό τετράγωνο, τις απέναντι οικοδομικές γραμμές και σε βάθος δέκα μέτρα και κάνεις μία έκθεση την οποία εγκρίνει η υπηρεσία.
Για μένα, το μοναδικό θέμα είναι που η ΔΕΠΟΣ δεν εφάρμοσε σωστά το σχέδιο πόλης την εποχή εκείνη και υπάρχει ένα πρόβλημα, είναι ότι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο στήθηκε το Αρκαδικό Χωριό, έχει μία στροφή σε σχέση με το κρατικό σύστημα συντεταγμένων. Πέρα όμως από αυτό, η ΔΕΠΟΣ δε δυσκολεύτηκε να φτιάξει εκατό σπίτια και να πουλήσει άλλα διακόσια οικόπεδα. Άρα αυτή τη στιγμή έχουμε οικοδομικά τετράγωνα και ιδιοκτήτες με συγκεκριμένα εμβαδά και συγκεκριμένες διαστάσεις και επομένως, καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο αύριο το πρωί να πούμε στον οποιονδήποτε ιδιοκτήτη που αγόρασε από το ελληνικό δημόσιο «το οικόπεδο σου είναι μικρότερο» ή «δεν υπάρχει» ή «είναι κάπου αλλού» ή «είναι μη άρτιο». Για μένα, υπάρχει τυπικό πρόβλημα και όχι πρόβλημα ουσίας, γιατί με το ανεξάρτητο σύστημα συντεταγμένων, όπως όλα τα χρόνια έμπαιναν οικοδομικές γραμμές και έδινε η Πολεοδομία άδειες πριν έρθει στο Δήμο, θα μπορούσε να γίνει και σήμερα.
Πέραν όμως από αυτό, αφού η υπηρεσία για τους δικούς της λόγους βλέπει ότι δεν καλύπτεται πλήρως ή θέλει κάποια βοήθεια από το Δημοτικό Συμβούλιο για να καλυφθεί, σε σχέση και με αυτά που είπε ο κύριος Δήμαρχος και τις συνομιλίες που έγιναν, δε θα διαφωνήσω με τον τρόπο, προσθέτοντας όμως ότι όχι μόνο τα δομημένα οικοδομικά τετράγωνα. Δηλαδή, ένα οικοδομικό τετράγωνο που έχει μία οικοδομή μέσα, θεωρείται δομημένο και του φτιάχνουμε οικοδομικές γραμμές. Το απέναντι οικοδομικό τετράγωνο, που δεν έχει και κανένα πρόβλημα, δε θα του δώσουμε οικοδομική γραμμή; Δηλαδή, ο απέναντι θα χτίζει και ο παραδίπλα δε θα χτίζει; Νομίζω ότι εκεί πρέπει να προστεθεί κύριε Δήμαρχε ότι αυτό να εφαρμόζεται σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα.
Όσον αφορά αυτό που είπατε, σχετικά με κάποιες αιτήσεις που είχε κάνει πρωτύτερα ο Δήμος και δεν εξασφάλισε το αρχείο της ΔΕΠΟΣ. Είναι σοβαρό πρόβλημα αυτό, γιατί δεν είναι μόνο ότι λείπουν οι συντεταγμένες αυτές που αν τις είχαμε σήμερα, θα κάναμε μιά χαρά τη δουλειά μας. Άλλωστε, σας θυμίζω ότι όλο το Παράλιο Άστρος με τεχνικές εκθέσεις έχει χτιστεί. Άρα εδώ, έχουμε αρκετά καλύτερη αξιοπιστία στην τοποθέτηση του σχεδίου πόλης. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι πρέπει να προστεθεί κύριε Δήμαρχε και για τα απέναντι οικοδομικά τετράγωνα. Μας ενδιαφέρει το οικοδομικό τετράγωνο να έχει την έκταση στην οποία έχει υπολογιστεί και να προκύπτουν τα οικόπεδα με τις διαστάσεις που έχουν πουληθεί.
Νομίζω ότι έτσι θα δοθεί μία δυνατότητα στην περίοδο που είμαστε, γιατί υπάρχουν άδειες που περιμένουν στην ουρά. Πιστεύω ότι δε θα πρέπει να εμποδιστεί κανένας πολίτης ή ιδιοκτήτης ή οποιοσδήποτε και μάλιστα, όταν έχει αγοράσει από το ελληνικό δημόσιο να του πούμε «δεν μπορούμε να σου δώσουμε άδεια». Βέβαια, υπάρχει μία συγκεκριμένη γειτονιά που δεν έχει γίνει καμία υποδομή και εκεί υπάρχει ένα θέμα, για το οποίο νομίζω ότι πρέπει να γίνει μία μελέτη κύριε Δήμαρχε. Είναι τρία – τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα, όπου υπάρχει ασάφεια και ένα σοβαρό πρόβλημα μεταξύ ιδιοκτητών και ΔΕΠΟΣ, το οποίο δεν ξέρω πως θα λυθεί. Στα υπόλοιπα οικοδομικά τετράγωνα όμως που υπάρχουν υποδομές, όπως δίκτυο αποχέτευσης ή δίκτυο ύδρευσης ή δίκτυο οδοποιίας, νομίζω ότι πρέπει να αποκτήσουν οικοδομικές γραμμές και ο καθένας να μπορεί όποτε θέλει να οικοδομήσει το οικόπεδό του με το μηχανικό του ή με όποιον τρόπο αυτός κρίνει. Έτσι, νομίζω ότι δε θα έχει προβλήματα ούτε ο Δήμος, ούτε κανένας.
Προσωπικά, μου δόθηκε η ευκαιρία πριν από δύο χρόνια και έχω κάνει μία μετατροπή σε όλο το σχέδιο πόλης με ακρίβεια δύο – τρία εκατοστά. Το έχω δώσει στην Πολεοδομία από τότε και αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια σε αυτό το κομμάτι, μπορώ να τους βοηθήσω, που σε μεγάλο βαθμό λύνει το θέμα. Έχουμε κακή εφαρμογή και στην κακή εφαρμογή η εγκύκλιος είναι σαφής. Εκεί θα γίνει μία τοπική τροποποίηση του σχεδίου πόλης. Αν σκεφτεί κανένας ότι ειδικά στην πρώτη φάση στα εκατό σπίτια υπάρχουν μάντρες, υπάρχουν τοιχία και το ελληνικό δημόσιο τα καθόρισε, έφτιαξε πεζοδρόμια, έχει φωτισμό και έχει τα πάντα, τι θα πούμε τώρα; Σε μία άλλη ευκαιρία, μπορώ να σας κάνω συγκεκριμένες προτάσεις για κάποια ζητήματα, όπως είναι τα πεζοδρόμια και ο φωτισμός. Μια κουβέντα μόνο, σκεφτείτε η πρώτη φάση έχει κάποια πεζοδρόμια. Άρα πρέπει να προηγηθούν τα πεζοδρόμια. Δεν ξέρω αν κάποτε έχετε την οικονομική δυνατότητα κύριε Δήμαρχε να καθοριστούν οι οικοδομικές γραμμές επιτόπου σε όλα αυτά τα μέρη και ο κάθε ιδιοκτήτης οικοπέδου να υποχρεωθεί να κατασκευάσει το δικό του πεζοδρόμιο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα του φωτισμού στο Αρκαδικό Χωριό για να μην είναι κάποιες γειτονιές στο σκοτάδι και σκοτωθεί κάποιος άνθρωπος.
Καμπύλης Άγγελος:
Κύριε Δήμαρχε, βλέπω ότι εδώ γράφει «να δοθεί στην Υπηρεσία Δόμησης η δυνατότητα για καθορισμό των κατευθύνσεων των οικοδομικών γραμμών των ήδη δομημένων οικοδομικών τετραγώνων» και ο κύριος Καραχάλιος πρότεινε και των αδόμητων. Αυτή η διαδικασία θα επηρεάσει τους κοινοχρήστους χώρους, δηλαδή τους δρόμους και τις πλατείες, το μήκος, το πλάτος και τη συνολική τους έκταση;
Δήμαρχος:
Η ερώτησή σας κύριε Καμπύλη περιλαμβάνει ένα τμήμα της απάντησης που θέλω να δώσω, πάντα με προσοχή στο να είναι κατανοητά αυτά που λέμε και να μην αφορούν απλώς και μόνο δύο συναδέλφους, αλλά να αφορούν το Δημοτικό Συμβούλιο. Στη προηγούμενη παράγραφο η υπηρεσία αναφέρει ότι από τους ελέγχους που κατά το δυνατόν έχει πραγματοποιήσει, όσον αφορά το δομημένο τμήμα του σχεδίου πόλης, δεν προκύπτει πλήρης μετατόπιση οδών σε όλο το πλάτος τους, ρυμοτόμηση κτιρίων που έχουν ανεγερθεί με νόμιμη άδεια και μεταβολή οικοπέδων από άρτια σε μη άρτια.
Άρα από τους ελέγχους που κατά το δυνατόν έχει πραγματοποιήσει η Υπηρεσία, δεν προκύπτει ζήτημα τροποποίησης του συνολικού εμβαδού κοινοχρήστων χώρων ή της συνολικής μορφής τους. Όμως, όταν μιλάμε για εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου και όταν μιλάμε για οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, μιλάμε για τη θέση που έχει το όριο ανάμεσα σε ιδιόκτητο και κοινόχρηστο χώρο. Υπάρχει μία ασάφεια λοιπόν, που τελειώνει ο δρόμος και που αρχίζει το οικόπεδο. Όπως πολύ προσεκτικά αναφέρεται στην εισήγηση της Υπηρεσίας, η παράγραφος 4 και 5 του άρθρου 157 της κωδικοποίησης λέει «η υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να καθορίσει τις οικοδομικές γραμμές στα ήδη δομημένα οικοδομικά τετράγωνα».
Άρα λοιπόν κύριε Καραχάλιο, αυτό που εισηγηθήκατε πρώτον δεν είναι δουλειά του Δημοτικού Συμβουλίου και δεύτερον, κάθε υπόθεση που μπορεί να έχει αυτό το παράδειγμα που είπατε, θα τίθεται στην υπηρεσία και η υπηρεσία θα απαντάει, γιατί έτσι είναι ο νόμος και δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μία απόφαση που δεν είναι σύμφωνη με το νόμο. Με αυτή την παράγραφο που θα βάλουμε στο αποφασιστικό, δίνουμε τη δυνατότητα στην Υπηρεσία μας νομίμως να κάνει αυτό που είπατε, δηλαδή να κρίνει αν η αιτούμενη εφαρμογή μπορεί να υλοποιηθεί ή δεν μπορεί.
Σας ξαναλέω ότι κατά τον έλεγχο της υπηρεσίας θα συμβαίνει η οποιαδήποτε τροποποίηση και αυτή θα κρίνει τι είναι δομημένο και τι είναι αδόμητο. Όταν μιλάμε για δομημένο οικοδομικό τετράγωνο, δεν μιλάμε για 100% δομημένο, γιατί μιλάμε για περιπτώσεις έκδοσης οικοδομικής άδειας. Αυτά όλα θα τα ρυθμίσει η Υπηρεσία ανά περίπτωση και δε νομίζω ότι μπορούμε να δώσουμε τέτοια κατεύθυνση από το Δημοτικό Συμβούλιο εμείς, γιατί έχω την αίσθηση ότι δεν θα είναι σύμφωνη με το νόμο.
Αναφέρεται εδώ ότι έγινε μία προσπάθεια κάποια στιγμή από τη ΔΕΠΟΣ να εφαρμόσει αυτό το ανεξάρτητο και ανεφάρμοστο ρυμοτομικό σχέδιο που είχε. Θέλω να κάνω σαφές σε όλους ότι δεν μπορεί ένας Δήμος να εκδίδει οικοδομικές άδειες ή να εγκρίνει μελέτες ή να χωρίζει σύνορα ανθρώπων στη βάση εγγράφων της ΔΕΠΟΣ ή ψηφιακών αρχείων της ΔΕΠΟΣ, δηλαδή υπηρεσιών οι οποίες δεν είναι αρμόδιες σύμφωνα με το νόμο να κάνουν αυτή τη δουλειά ή στη βάση ψηφιακών αρχείων ιδιωτών μηχανικών, είτε αυτό είναι δικό μου, είτε του άλλου συναδέλφου. Όλα αυτά τα πράγματα είναι δεδομένα τα οποία έχει η υπηρεσία μας, αλλά πρέπει θεσμικά να τα ονομάσουμε «τροποποίηση του ρυμοτομικού», για να βγαίνουν νόμιμα οι διοικητικές πράξεις που απαιτούνται.
Άρα λοιπόν δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι η ΔΕΠΟΣ δεν μας έχει δώσει το ψηφιακό της αρχείο, γιατί θα ήταν ένα ανεπίσημο ψηφιακό αρχείο. Εμείς θα το κάνουμε επίσημο με όποιον τρόπο από εδώ και πέρα ο νόμος μας επιτρέπει. Ο τρόπος είναι ότι τοπικά ο κάθε ιδιώτης θα αιτείται την τροποποίηση του ρυμοτομικού με σχέδιο καθορισμού οικοδομικής γραμμής. Η Υπηρεσία θα κρίνει αν είναι δομημένο, αν έχει γεωμετρικά στοιχεία να το εφαρμόσει και θα το εφαρμόσει. Αν είναι στις περιπτώσεις που είπατε νωρίτερα, θα πει «δεν μπορώ. Θέλω μία πράξη συνολικής τροποποίησης στα αδόμητα τμήματα».
Γιοβάς Ιωάννης:
Δηλαδή, οι οικοδομικές άδειες που εκδίδαμε όλα αυτά τα χρόνια μέχρι χθες, με ποιο κριτήριο γίνονταν και δίνονταν οι άδειες, όσον αφορά τη ρυμοτομική γραμμή;
Δήμαρχος:
Είπε ο κύριος Καραχάλιος νωρίτερα το κριτήριο. Οι οικοδομικές γραμμές είχαν διαμορφωθεί από τη ΔΕΠΟΣ, που σημαίνει ότι εκδίδαμε οικοδομικές άδειες με σύνορο τη μάντρα που βρίσκαμε, όμως η μάντρα απείχε από τη γραμμή που έλεγε το σχέδιο και αυτό κάνουμε τώρα.
Γιοβάς Ιωάννης:
Κύριε Δήμαρχε εμείς εκδίδαμε όμως οικοδομικές άδειες σαν Πολεοδομία. Σήμερα λοιπόν καλούμαστε να συμμαζέψουμε αυτό γιατί δεν ήταν σωστό. Γιατί εμείς σωστά εκδίδαμε τις άδειες όλα αυτά τα χρόνια;
Δήμαρχος:
Η εισήγηση της υπηρεσίας, όπως τη διάβασα, λέει «από την ασάφεια στην εφαρμογή που βρήκα δεν προκύπτουν μεγάλες μετακινήσεις δρόμων και δεν προκύπτουν οικοδομικές άδειες οι οποίες φαίνονται ότι έχουν τμήματα τα οποία έχουν ήδη ρυμοτομηθεί».
Δικαίος Περικλής:
Όσον αφορά το θέμα των οικοπέδων που έχουν αγοραστεί, θα αλλάξει το εμβαδόν; Αν θα αλλάξει, τι θα γίνει με τους ιδιοκτήτες; Θα μας σύρουν στα δικαστήρια γι’ αυτό που αγόρασαν και εμείς θα τους δώσουμε κάτι άλλο;
Δήμαρχος:
Κύριε Δικαίο, αν δεν ολοκληρωθεί η πράξη τροποποίησης και δεν θεωρηθεί από την υπηρεσία μας, δεν μπορώ να σας το απαντήσω αυτό.
Μπακάλη Αναστασία – Πρόεδρος Τ.Κ. Αγίου Ανδρέα:
Υπάρχουν αυθαίρετα; Η παραλία του Αρκαδικού Χωριού είναι εντός σχεδίου ή εκτός;
Δήμαρχος:
Κυρία Μπακάλη στην εισήγηση της υπηρεσίας λέει «μετά από βιαστικό έλεγχο που κάναμε, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετα που να οφείλονται σε αυτό». Μπορεί να υπάρχουν για χίλιους άλλους λόγους. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα σας, η παραλία του Αρκαδικού Χωριού είναι εκτός του ρυμοτομικού, γιατί είναι ζώνη παραλίας.
Μπακάλη Αναστασία – Πρόεδρος Τ.Κ. Αγίου Ανδρέα:
Ποια έργα επιτρέπονται στον αιγιαλό;
Δήμαρχος:
Ό,τι επιτρέπει η ΚΥΑ για τη χρήση του αιγιαλού που ψηφίσαμε δύο συμβούλια πριν. Είναι ένα παράρτημα που μιλάει για μη σταθερές κατασκευές ότι απαγορεύονται ακόμα και οι διαμορφώσεις του ανάγλυφου της ακτής και είναι μία συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση που το περιγράφει. Αν θέλετε, μπορείτε να την πάρετε.
Μπακάλη Αναστασία – Πρόεδρος Τ.Κ. Αγίου Ανδρέα:
Επειδή με καλούν πολλές φορές κάτοικοι να παρέμβω ή να πω τη γνώμη μου ή να δώσω το «οκ» για να κάνουν κάποιες παρεμβάσεις, δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις πάνω σε αυτό και δεν μπορώ να πάρω θέση αν κάνουν καλά ή δεν κάνουν καλά.
Δήμαρχος:
Όπως σας περιέγραψα στο τηλέφωνο, όταν έγινε μία τέτοια ενόχληση, ο κάθε πολίτης οφείλει, την άδεια για την εκτέλεση οποιασδήποτε παρέμβασης να την καταθέτει στο πρωτόκολλο του Δήμου και να πηγαίνει στην αρμόδια υπηρεσία. Πολλές από τις επεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου, όμως για να ληφθεί αυτή η γνώμη, η τεχνική υποστήριξη και αυτές οι τεχνικές απαντήσεις δίνονται από την υπηρεσία. Δηλαδή, όταν δεν μπορείτε να διατυπώσετε άποψη ως Τοπικό Συμβούλιο, επανέρχεστε στην υπηρεσία και λύνετε εκεί πέρα κάθε ερώτημά σας, ώστε να λάβετε την απόφαση που οφείλετε να λάβετε σαν Τοπικό Συμβούλιο.
Καμπύλης Ιωάννης:
Με δεδομένο ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα όσον αφορά το δομημένο τμήμα και κατ’ επέκταση και στα οικόπεδα, θα συμφωνήσουμε με τη διόρθωση του ρυμοτομικού σχεδίου του Αρκαδικού Χωριού.
Γιοβάς Ιωάννης:
Λέτε στην εισήγησή σας ότι θα πρέπει να βρούμε τις συντεταγμένες ή θα πρέπει να δημιουργήσουμε καινούριες συντεταγμένες. Άρα, θα πρέπει να φτιάξουμε ένα καινούριο σχέδιο προφανώς. Αν αυτό το σχέδιο δεν επηρεάζει τους κοινοχρήστους χώρους, που για εμάς είναι κύριο μέλημα η προστασία τους, γιατί πριν είπατε ότι πιθανώς υπήρχαν διαφορές, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό, αλλά πολύ φοβάμαι ότι είναι γενικόλογο αυτό και δεν αφορά οικοδομικές γραμμές, γιατί μιλάει για μελέτη απευθείας του μηχανικού και έκδοση της άδειας από την Πολεοδομία, χωρίς να υπάρχει πάλι ο κανόνας αυτός. Είναι ασαφές πάλι, δεν το καθορίζει.
Δήμαρχος:
Έχει απόλυτο δίκιο ο κύριος Γιοβάς σε αυτό που λέει και είναι και δική μου παρατήρηση ότι σε παραλιακούς οικισμούς, με μια εγκύκλιο του 2003, απαγορεύεται κάθε τροποποίηση του ρυμοτομικού με οποιονδήποτε τρόπο η οποία μειώνει το συνολικό εμβαδόν των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού. Ερωτούμαι λοιπόν, αν δεν κάνω λάθος, ότι όταν η τροποποίηση γίνεται τμηματικά, ανά οικοδομικό τετράγωνο, πως θα ξέρεις ότι συνολικά δεν τροποποιείται το εμβαδόν των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού; Η οδηγία που έχω δώσει στην υπηρεσία είναι ότι ανά οικοδομικό τετράγωνο δεν θα τροποποιείται το εμβαδόν των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού, ώστε να μην έχουμε στο τέλος διαφορά.
Γιοβάς Ιωάννης:
Πως λύνεται το ζήτημα συνολικά και όχι τμηματικά;
Δήμαρχος:
Για να λυθεί αυτό το ζήτημα συνολικά θα πρέπει να ανατεθεί ή να εκπονηθεί μία συνολική μελέτη αποτύπωσης και συνολική μελέτη πρότασης της τροποποίησης αυτού του ρυμοτομικού σχεδίου. Μελέτη η οποία είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί η Τεχνική μας Υπηρεσία να την εκτελέσει και το κόστος της θα αριθμούσε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Γιοβάς Ιωάννης:
Τα αρχεία της ΔΕΠΟΣ μπορείτε να τα βρείτε;
Δήμαρχος:
Όπως είπα νωρίτερα, τα αρχεία της ΔΕΠΟΣ τα έχουμε ζητήσει και δεν τα πήραμε, καθώς επίσης δεν αποτελούν επίσημα αρχεία.
Καμπύλης Άγγελος:
Η ΔΕΠΟΣ έχει τελειώσει.
Δήμαρχος:
Είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης.
Καμπύλης Άγγελος:
Κατά συνέπεια, θα συμφωνήσουμε, με την προϋπόθεση ότι αυτή η διαδικασία δεν θα επηρεάσει τους κοινόχρηστους χώρους, δρόμους και πλατείες.
Δήμαρχος :
Κύριε Καμπύλη βάλτε την έκφραση «το εμβαδόν των κοινοχρήστων χώρων», γιατί τη θέση των κοινοχρήστων την επηρεάζει.
Καμπύλης Άγγελος:
Το εμβαδόν των κοινοχρήστων χώρων. Δηλαδή θα με ενοχλούσε αν
ένας δρόμος από τα οκτώ μέτρα πήγαινε στα τέσσερα.
Η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ανδρέα, συμφωνεί με την εισήγηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άκουσε την εισήγηση, τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων και μετά από διαλογική συζήτηση, αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ τα παρακάτω:
- Εγκρίνει τη διόρθωση του σχεδίου πόλης του οικισμού «Αρκαδικό Χωριό» της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ανδρέα του _ήμου μας – σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 157 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας – όπως αυτό φαίνεται στο (ΦΕΚ 16 _ 23-01-1998), με σκοπό να καταστεί δυνατή η ορθή εφαρμογή του στο έδαφος, διότι από τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει η Υπηρεσία _όμησης στο δομημένο τμήμα του σχεδίου πόλης, δεν προκύπτει πλήρης μετατόπιση οδών σε όλο το πλάτος τους, ρυμοτόμηση κτιρίων που έχουν ανεγερθεί με νόμιμη άδεια και μεταβολή οικοπέδων από άρτια σε μη άρτια.
- Η διόρθωση του εγκεκριμένου σχεδίου συνίσταται στον εντοπισμό και επικαιροποίηση των σημείων που χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή του, στην άρση τυχών ασυμφωνιών που προκύπτουν από την εφαρμογή του και τέλος στην απόδοση του σχεδίου και την δημιουργία τεύχους συντεταγμένων των κορυφών των Ο.Τ. στο προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ’ 87 ώστε να είναι πλέον δυνατός ο έλεγχος και η έκδοση από την Υπηρεσία Δόμησης των πράξεων που προαναφέρθηκαν.
- Επειδή η προτεινόμενη διόρθωση δεν αναμένεται να τροποποιήσει περιοχές του σχεδίου που είναι ήδη δομημένες, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 157 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας, δίνεται η δυνατότητα στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, για τον καθορισμό των κατευθύνσεων των οικοδομικών γραμμών των ήδη δομημένων οικοδομικών τετραγώνων σε περιπτώσεις αιτήσεων για έκδοση αδειών δόμησης ή εκτέλεσης έργων, μετά από υποβολή σχετικού τοπογραφικού διαγράμματος από τους ενδιαφερόμενους, το οποίο θα έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές και στο προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ 87. Το παραπάνω διάγραμμα θα ελέγχεται ως προς την ορθότητα της αποτύπωσης και θα θεωρείται από την Υπηρεσία _όμησης του _ήμου Βόρειας Κυνουρίας. Τα θεωρημένα διαγράμματα που θα προκύψουν από την παραπάνω διαδικασία θα αποτελούν στοιχεία της πράξης διόρθωσης του εγκεκριμένου σχεδίου.
Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 135/2015
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Τα μέλη
Ακριβές αντίγραφο
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Κατσής Δημήτριος
Πηγή: Δι@γεια