ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΑΔΑ:ΩΚ8ΠΩ9Ψ – ΘΛΩ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
Άστρος 20 Μαρτίου 2015
220 01
Γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το Πρακτικό Συνεδρίασης με αριθμό 06/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.
Στο Άστρος και στο Δημοτικό Κατάστημα, σήμερα στις 20 Μαρτίου 2015 ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00, συνήλθε σε ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ύστερα από την πρόσκληση με αριθμό 2078/16-03-2015 του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που επιδόθηκε ή γνωστοποιήθηκε σε καθένα από τους Δημοτικούς Συμβούλους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 67, 68 & 69 του Ν.3852/2010 «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – πρόγραμμα Καλλικράτης».
Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο είκοσι επτά (27) συμβούλων, βρέθηκαν είκοσι ένας (21) παρόντες:
Π Α Ρ Ο Ν Τ Ε Σ
Κατσής Δημήτριος Πρόεδρος Δ.Σ..
Καμπύλης Ιωάννης Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
Γκαύρος Δημήτριος Μέλος Δ.Σ.
Αρφάνης Δημήτριος Μέλος Δ.Σ.
Κουτρουμπής Γεώργιος Μέλος Δ.Σ.
Βλάχος Χρήστος Μέλος Δ.Σ.
Σαβούρδος Πέτρος Μέλος Δ.Σ
Κολλαρετάκης Αριστείδης Μέλος Δ.Σ
Κούβαλη Γεωργία Μέλος Δ.Σ.
Τσιώρος Κωνσταντίνος Μέλος Δ.Σ.
Χονδρολέος Ιωάννης Μέλος Δ.Σ.
Τσιώρου-Κολοβού Παναγιώτα Μέλος Δ.Σ.
Τακλής Ηλίας Μέλος Δ.Σ
Καλλίθρακας Βασίλειος Μέλος Δ.Σ.
Σούρσος Παναγιώτης Μέλος Δ.Σ.
Βλαχόγιαννη Σταματίνα Μέλος Δ.Σ.
Κορδονούρη Μεταξία Μέλος Δ.Σ.
Κλεώπας Γεώργιος Μέλος Δ.Σ.
Αρφάνης Αλέξιος Μέλος Δ.Σ.
Γιοβάς Ιωάννης Μέλος Δ.Σ.
Αδάμης Παναγιώτης Μέλος Δ.Σ.
Α Π Ο Ν Τ Ε Σ
Καμπύλης Άγγελος Γραμματέας Δ.Σ
Σκαντζός Εμμανουήλ Μέλος Δ.Σ.
Δαλιάνης Γεώργιος Μέλος Δ.Σ.
Κόγκος Απόστολος Μέλος Δ.Σ.
Καμπύλης Γεώργιος Μέλος Δ.Σ.
Δικαίος Περικλής Μέλος Δ.Σ.
Στη συνεδρίαση αυτή είχε κληθεί νόμιμα και ήταν παρών, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Μαντάς Παναγιώτης. Τα πρακτικά της συνεδρίασης τηρήθηκαν από τον ειδικό γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Ν.Τερζάκη. Στη συνεδρίαση, για τη συζήτηση του θέματος αυτού, είχε κληθεί και ήταν παρούσα η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ανδρέα. Στο παρόν απόσπασμα περιλαμβάνονται οι διάλογοι που έγιναν κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος αυτού – οι οποίοι είναι προϊόν απομαγνητοφώνησης – και οι οποίοι έχουν υποστεί μερική επεξεργασία (φιλολογική επιμέλεια), χωρίς να αλλοιώνεται η ουσία και το σκεπτικό τους.
Αριθμός Αποφάσεως : 059/2015
ΘΕΜΑ: Συζήτηση και λήψη απόφασης, σχετικά με την μετεγκατάσταση – μετατόπιση πλωτής μονάδας εκτροφής θαλασσινών ψαριών – αύξηση δυναμικότητας εκσυγχρονισμός πλωτών εγκαταστάσεων κλπ, από την εταιρεία «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στη θέση «ΚΑΤΕΛΑΝΟΣ» της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ανδρέα του Δήμου μας.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στο 4ο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να το εξετάσει με την διαδικασία του κατεπείγοντος εκτός ημερήσιας διάταξης.
Καμπύλης Ιωάννης: Με ποια εισήγηση; Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει εκεί. Τί να ξέρουμε; Έρχεται αυτό το θέμα να πω τι; Να πω ότι είναι κατεπείγον; Λέω ότι δεν είναι κατεπείγον.
Γιοβάς Ιωάννης: Όταν μιλάμε για μετεγκατάσταση και μετατόπιση κτλ προφανώς πρέπει να έχουμε και εισήγηση.
Κατσής Δημήτριος: Θα σας πω μόνο ότι εμείς δεν παίρνουμε απόφαση, την απόφαση την παίρνει το Περιφερειακό Συμβούλιο, εμείς εισηγούμαστε. Είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα η απόφασή μας η σημερινή, θα γίνει η ενημέρωση και πιστεύω ότι έχετε ενημερωθεί ήδη από τις παρατηρήσεις που έχει κάνει ο πολιτιστικός σύλλογος του Αρκαδικού Χωριού και γι’ αυτό το λόγο το φέρνουμε, ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.
Δήμαρχος: Για να τεκμηριώσω τους λόγους του κατεπείγοντος, έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω· όπως ο Πρόεδρος είπε νωρίτερα, το Δημοτικό Συμβούλιο στην διαδικασία έγκρισης ενός τέτοιου αιτήματος μιας επιχείρησης δεν γνωμοδοτεί, ούτε κατά την διαδικασία της έγκρισης άδειας λειτουργίας της, ούτε κατά την διαδικασία της έγκρισης των περιβαλλοντολογικών της όρων. Το συλλογικό όργανο που γνωμοδοτεί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δεδομένου ότι το θέμα έχει εισαχθεί για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας και δεδομένου επίσης ότι σε παλιότερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχε αποφασιστεί να ζητηθεί η γνώμη του Δημοτικού μας Συμβουλίου και δεδομένου επίσης ότι σήμερα λάβαμε έγγραφο με αρκετά τεχνικά στοιχεία του πολιτιστικού συλλόγου «Ρεποντίνα Παναρκαδική Ομογένεια» επί του θέματος, κρίναμε ότι το θέμα έχει σημαντικό και έκτακτο χαρακτήρα και η συζήτηση του θα απαντήσει στα ερωτήματα που βάλατε.
Αδάμης Παναγιώτης: Αυτό το θέμα, αν θυμάστε καλά, το είχα θέσει στο πιο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και ήταν αρνητική η εισήγηση του Δημάρχου στο να συζητηθεί. Επομένως μην ερχόμαστε και λέμε ότι επειδή ήρθαν έγγραφα ήρθε. Ξέραμε πολύ καλά και γνωρίζουμε τι γίνεται με τα ιχθυοτροφεία. Το είχα βάλει το θέμα και έκανα ανάλυση, όσο μπορούσα. Έχουν βρωμίσει τον τόπο, μελανί η θάλασσα έχει γίνει.
Κατσής Δημήτριος: Κύριε Αδάμη αυτά στη συζήτηση του θέματος, τώρα ψηφίζουμε για το κατεπείγον του θέματος. Να το συζητήσουμε το θέμα;
Αδάμης Παναγιώτης: Να το συζητήσουμε. Αλλά είναι και τέσσερα θέματα εντός ημερησίας διάταξης που δεν έχουν ούτε εισήγηση. Εσείς Δημοτική Αρχή είστε, καθίσατε, τα συζητήσατε και τα γνωρίζετε. Επομένως δεν είναι το θέμα αν είναι κατεπείγον το θέμα ή όχι. Δεν μπορείς να το συζητήσεις, δεν μπορείς να έχεις τον έναν στο σκοτάδι και τον άλλο στο φως. Ποιο θέμα από τα τέσσερα έχει εισήγηση; Μπροστά μου δεν έχω τίποτα.
Κατσής Δημήτριος: Για τα τρία πρώτα έχετε εισήγηση, σας έχει μοιραστεί.
Αδάμης Παναγιώτης: Τώρα που αρχίζει η Συνεδρίαση; Και αν την πήραμε τώρα την εισήγηση, δεν προλαβαίνουμε να την μελετήσουμε.
Δήμαρχος : Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχα κάνει την ίδια τοποθέτηση. Θέλετε να μείνουμε σε προφάσεις τυπικού χαρακτήρα; Μένουμε. Ακόμα και σε αυτό το επίπεδο οφείλω να σας πω, πως όταν ένα θέμα είναι εκτός ημερησίας διάταξης, η ύπαρξη ή όχι γραπτής εισήγησης δεν έχει καμία σχέση με τη συζήτησή του ή όχι. Όταν λέμε ότι φέρνουμε ένα θέμα ως επείγον, αυτό το θέμα είναι επείγον. Στην περίπτωση που για τη συζήτησή του κάποιος διαπιστώσει πως δεν διαθέτει τα επαρκή στοιχεία που θα τον καταστήσουν ικανό συνομιλητή, τότε μόνο δεν δέχεται να συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση. Θα μπορούσα πραγματικά να δεχτώ μια τέτοιου είδους ερώτηση, όμως όταν ο κύριος Αδάμης λέει ότι έχει πλήρη γνώση του θέματος, ότι το έχει φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο στο παρελθόν και αρχίζει να μιλάει για τεχνικά στοιχεία και περιβαλλοντολογικά προβλήματα, δεν μπορεί συγχρόνως να κατηγορεί ότι δεν έχει εισήγηση. Έλεος, δεν θα κοροϊδευόμαστε εδώ πέρα.
Αδάμης Παναγιώτης: Δεν είναι θέμα αν δεν θέλω, ποιο είναι το σωστό είναι το θέμα. Ας πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν μπορεί και ξέρει και γνωρίζει για τα τέσσερα θέματα, να μου πει και έμενα που δεν ξέρω.
Γιοβάς Ιωάννης: Όταν πήραμε τις εισηγήσεις για το Δημοτικό Συμβούλιο πριν από τέσσερις μέρες, πήρα και τον ΑΠΕ του Ξηροπηγάδου, το οποίο είναι έκτακτο θέμα και θα μπορούσε να ήταν μέσα στην εισήγηση. Άρα υπάρχει μια προχειρότητα από την δική σας την μεριά.
Κατσής Δημήτριος: Όχι κύριε Γιοβά, δεν θα σας κάνω αυτό το χατίρι, δεν θα μπούμε σε αυτή την διαδικασία.
Δήμαρχος : Είναι υπερβολικά απλοϊκό και δεν μπορώ να μην το πω· σήμερα το πρωί πρωτοκολλήθηκε το έγγραφο του Συλλόγου κύριε Γιοβά. Το προηγούμενο είχε πρωτοκολληθεί τέσσερις μέρες νωρίτερα και άλλο τέσσερις μέρες, άλλο μια. Το καταλαβαίνετε;
Κατσής Δημήτριος: Όταν έχει βγει πρόσκληση θεωρούμε σωστό να μην σας δίνουμε ορθή επανάληψη αυτής και το φέρνουμε εκτός ημερησίας. Μας κατηγορείτε που σας δώσαμε στην ώρα της την εισήγηση;
Το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ότι το θέμα αυτό είναι κατεπείγον και πρέπει να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης.
Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, έδωσε το λόγο στον εισηγητή κ. Μαντά Παναγιώτη – Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας – ο οποίος είπε τα παρακάτω :
Στις 25-4-2014, λάβαμε στον Δήμο έγγραφο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Τμήμα Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και Αλιείας, με τίτλο «Διατύπωση σύμφωνης γνώμης για μετεγκατάσταση, εκσυγχρονισμό, αύξηση δυναμικότητας και τροποποίηση, ως προς τα εκτρεφόμενα είδη, μονάδας πάχυνσης θαλάσσιων ψαριών της εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.».
Σε αυτό το έγγραφο λοιπόν, αναφέρεται πως μας διαβιβάζουν αντίγραφο του φακέλου της τεχνικής έκθεσης που συνοδεύει ένα αίτημα από 10
Μαρτίου της εταιρείας, για μετεγκατάσταση της μονάδας που διατηρεί στην θέση «Κατελάνος» και μας παρακαλούσε για την διατύπωση σύμφωνης γνώμης ή μη, σχετικά με τα οριζόμενα στο άρθρο 30 του Νόμου 2971/2001.
Ο συγκεκριμένος νόμος περιγράφει πως κάθε εισήγηση προς απόφαση στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, υπόκειται σε δημοσιοποίηση η οποία γίνεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και επειδή σύμφωνα με την νομοθεσία, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνωμοδοτεί στην διαδικασία της έγκρισης μίας τέτοιας άδειας, δεν φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως όφειλε και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αποφάσισε σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις, μετά από ενημέρωση που είχε λάβει από τοπικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής, να ζητήσει την διατύπωση της σύμφωνης γνώμης ή μη από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.
Αυτός είναι ο λόγος λοιπόν που το φέρνουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα. Σήμερα το πρωί, κατατέθηκε στο πρωτόκολλο του Δήμου έγγραφο από τον Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο του Αρκαδικού Χωριού «ΡΕΠΟΝΤΙΝΑ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ», ο Πρόεδρος του οποίου βρίσκεται σήμερα μαζί μας και μπορεί να μας ενημερώσει περαιτέρω, σχετικά με την εκτίμηση του συγκεκριμένου συλλόγου του Αρκαδικού Χωριού, γύρω από το θέμα. Το κείμενο που έχουμε λάβει είναι αρκετά πλήρες, στηρίζεται στη νομοθεσία και περιέχει μετρητικά στοιχεία τα οποία διαψεύδουν τα στοιχεία που βρίσκονται ενσωματωμένα στον φάκελο της επιχείρησης και έρχονται σε σύγκρουση με αυτά.
Επειδή λοιπόν υπάρχει μία τεκμηριωμένη επιστολή, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με συγκεκριμένα γεωμετρικά ή άλλα νομικά χαρακτηριστικά του φακέλου της επιχείρησης, εισηγούμαι προς το Δημοτικό Συμβούλιο να μην διατυπώσει σύμφωνη γνώμη, να επισημάνει αυτές τις τεχνικές και νομικές διαφορές που περιλαμβάνονται στο έγγραφο του Συλλόγου και στον φάκελο της επιχείρησης και να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στον φάκελο της επιχείρησης.
Αυτό που μας απασχολεί ως Δήμος, δεν είναι μόνο η έγκριση ή μη της μετεγκατάστασης, του εκσυγχρονισμού, της αύξησης δυναμικότητας και της τροποποίησης των όρων λειτουργίας αυτής της μονάδας, όσο είναι η απάντηση στο καίριο ερώτημα αν η λειτουργία της μονάδας δημιουργεί επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οποίες είναι μη αναστρέψιμες και αν δημιουργεί επιπτώσεις, εάν είναι πέραν των εγκεκριμένων μέσα στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στους περιβαλλοντικούς όρους με τους οποίους λειτουργεί αυτή η μονάδα.
Δεύτερον, η λειτουργία αυτής της μονάδας έρχεται ή δεν έρχεται σε αντίθεση με την άδεια λειτουργίας και την συγκεκριμένη διαδικασία, που θα πρέπει σύμφωνα με την νομοθεσία αυτή να εκτελεί; Είναι καίρια για εμάς αυτά τα ερωτήματα, γιατί αυτή η μονάδα βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου, γιατί συνορεύει με το Αρκαδικό Χωριό, γιατί συνορεύει με τουριστικές παραλίες και γιατί τυχόν δυσλειτουργία αυτής, θα δημιουργήσει σίγουρα περιβαλλοντικό πρόβλημα στην περιοχή μας.
Γι’ αυτούς λοιπόν τους λόγους, πέραν της διατύπωσης της μη σύμφωνης γνώμης μας και του αιτήματος για έλεγχο των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στο κείμενο του Συλλόγου και της επιχείρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα πρέπει να ζητήσουμε και την επιβεβαίωση από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, ότι τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της μονάδας και την επιβεβαίωση από την αρμόδια Διεύθυνση Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, για το ότι οι όροι λειτουργίας της μονάδας τηρούνται και ακολουθούνται σωστά.
Όταν πάρουμε αυτές τις απαντήσεις, τότε θα ξαναφέρουμε το θέμα για συζήτηση, για να κλιμακώσουμε την θέση μας γύρω από αυτό.
Κατσής Δημήτριος: Είναι μαζί μας ο κύριος Καραχάλιος Παναγιώτης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου «ΡΕΠΟΝΤΙΝΑ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ» του Αρκαδικού Χωριού και θα θέλαμε κύριε Καραχάλιο, να μας πείτε για το θέμα ακριβώς, τις ενέργειες που έχετε κάνει και το κείμενο που έχετε δημοσιεύσει.
Καραχάλιος Παναγιώτης: Κατ’ αρχήν πρέπει να σας ευχαριστήσω που μας δίνετε την δυνατότητα να σας ενημερώσουμε και να αναπτύξουμε ένα θέμα που δεν είναι του Αρκαδικού Χωριού, αλλά είναι θέμα όλης της Περιφέρειας και αυτό είναι το θέμα των ιχθυοτροφείων, για το πώς λειτουργούν, τι προσφέρουν στην τοπική οικονομία και στην τοπική κοινωνία. Είναι ένα θέμα που μας ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια.
Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, συζητάμε για την τελευταία ιχθυοκαλλιέργεια προς το Λεωνίδιο, η οποία βρίσκεται στην θέση Κατελάνος. Είναι μία ιχθυοκαλλιέργεια που έχει μία ιστορία και θα μου δώσετε λίγο χρόνο να σας πω την ιστορία με δύο λόγια. Θα θυμίσω στους παλιότερους ότι κάποτε ο Άγιος Ανδρέας, είχε βάλει εκεί μαύρες σημαίες για πολύ μεγάλο διάστημα για την προηγούμενη ιχθυοκαλλιέργεια και μετά από λίγο αποφάσισε η Κοινότητα τότε, ο κύριος Βοζίκης, να φτιάξουν και μία άλλη ιχθυοκαλλιέργεια παραδίπλα. Γίνεται δημοπρασία το 1998, προσφορά με τριάντα τρία εκατομμύρια δραχμές τότε, συμμετείχαν περισσότεροι, δεν ξέρω για ποιους λόγους, η δημοπρασία επαναλαμβάνεται μετά από ένα – δύο μήνες, η προσφορά που δίνεται είναι δεκατρία εκατομμύρια δραχμές και την ενοικίαση του χώρου την παίρνει μία ανώνυμη εταιρεία.
Ο Σύλλογος τότε, ξεκίνησε μία διαδικασία προσφυγής κατά αυτής της ιχθυοκαλλιέργειας, διότι είναι στην νοτιοανατολική διεύθυνση, που σημαίνει ότι η θαλάσσια αύρα, ο μπάτης και οτιδήποτε φεύγει από εκεί το φέρνει στην παραλία του Αγίου Ανδρέα και βέβαια και δίπλα στο κάμπινγκ. Είναι γεγονός ότι σε μία απόσταση τριών χιλιομέτρων περίπου, υπάρχουν τρεις ιχθυοκαλλιέργειες που εκτρέφουν περίπου επτακόσιους – οχτακόσιους τόνους ψάρια. Δηλαδή, να σκεφτούμε ότι αποχετεύουμε στην θάλασσα, όσο αποχετεύει μία πόλη δέκα χιλιάδων κατοίκων. Να δούμε αν τηρούνται οι προδιαγραφές και πότε τηρήθηκαν οι προδιαγραφές σε αυτούς τους χώρους.
Θέλω να επισημάνω, που πολλοί από εσάς μπορεί να το έχετε υπ’ όψη σας, ότι τους καλοκαιρινούς μήνες δεν μπορείτε να περάσετε από τον επαρχιακό δρόμο. Τα ψόφια ψάρια τα οποία δεν ξέρω που τα βάζουν ή πως τα συντηρούν και οι ιχθυοτροφές, επιβαρύνουν το περιβάλλον σημαντικά και υπάρχουν και δημοσιεύματα στην εφημερίδα Κυνουρία από οικολογικές και άλλες οργανώσεις, ότι πραγματικά δεν μπορείς να περάσεις σε μία καθαρά τουριστική περιοχή.
Κάποιοι δεν σέβονται όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά ούτε την δουλειά που κάνουν εκεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, μετά από προσφυγή που κάναμε ως σύλλογος το 1999 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαιωθήκαμε και πετύχαμε να γίνει άρση της απόφασης του Νομάρχη Αρκαδίας, με την οποία εγκαταστάθηκε αυτή η ιχθυοκαλλιέργεια και εντολή να μετακινηθεί από τον χώρο αυτό. Πράγματι, έρχεται το Υπουργείο σε διαταγή αυτής της απόφασης και δίνει εντολή στην Νομαρχία, ώστε μέσα σε δύο χρόνια να μην μπει καινούριος γόνος σε αυτή την ιχθυοκαλλιέργεια, αλλά ω του θαύματος, η ιχθυοκαλλιέργεια δεν μετακινήθηκε ποτέ.
Εμείς υποψιαζόμαστε ότι κάτι συμβαίνει και προσφεύγουμε με έγγραφα στην Περιφέρεια, ζητώντας να μας δώσουν νέα στοιχεία, νέα τοπογραφικά και τι εννοούν όταν λένε ότι προχωρούν σε μετεγκατάσταση. Έχω εδώ ένα έγγραφο από την Περιφέρεια, με το οποίο μας απαντάει ότι δεν μπορεί να μας δώσει τοπογραφικά, γιατί είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας κάποιων. Αυτή η μονάδα, εξακολουθεί να λειτουργεί εκεί και το 2008 εμφανίζεται άλλη εταιρεία, η «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ». Είναι κάποιος Έλληνας πρόεδρος και κάποιος Άγγλος διαχειριστής.
Εκείνο που έχει ενδιαφέρον όμως και θέλω να σας επισημάνω, είναι ότι αυτή η εταιρεία είναι υπό πτώχευση. Διάβαζα σε μία οικονομική εφημερίδα και κατά σύμπτωση είδα ότι η συγκεκριμένη εταιρεία χρωστάει εβδομήντα με ογδόντα εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Έρχεται τώρα αυτή η εταιρεία και ζητάει μετεγκατάσταση, αλλά έχει συμβεί το εξής περίεργο· διαπιστώνουμε ότι το 2008 μετεγκαταστάθηκε η ιχθυοκαλλιέργεια σε διπλανή έκταση, αλλά ποτέ όμως δεν πήγε σε αυτή την έκταση. Έπρεπε δηλαδή να έρθει βορειοανατολικά της προηγούμενης θέσης, αλλά προκειμένου να κάνουν την δουλειά τους, πήραν μία άδεια να βάλουν εκεί την ιχθυοκαλλιέργεια και μάλιστα, απευθυνόμενος περισσότερο στον κύριο Δήμαρχο επειδή είναι τοπογράφος, οι συντεταγμένες που περιγράφουν είναι σε γεωγραφικό πλάτος και γεωγραφικό μήκος για να μην μπορεί και κανένας να καταλάβει και τι του συμβαίνει, γιατί θέλει ειδικό πρόγραμμα για να μετατρέψεις τις συντεταγμένες αυτές.
Εν πάση περιπτώσει, έκανα αυτή την μετατροπή, τώρα υπάρχει και το google και αυτές οι συντεταγμένες δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο που δουλεύει αυτή η ιχθυοκαλλιέργεια. Άρα ποιοι καλύπτουν για οχτώ χρόνια αυτή την παρανομία; Γιατί λειτουργεί για οχτώ χρόνια σε μία θέση στην οποία δεν έπρεπε να είναι και υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Και τι ζητάνε αυτοί; Να φύγουν από την θέση που δεν πήγαν ποτέ και να πάνε στην θέση από την οποία τους έδιωξε το Συμβούλιο Επικρατείας.
Και όχι μόνο αυτό, ζητάνε να μεγαλώσουν τη δυναμικότητα τους κατά πενήντα επτά τόνους. Πέρα από αυτό, που θα την κάνουν αυτή την επέκταση που λένε; Αν δείτε την αεροφωτογραφία που στείλαμε και λυπάμαι πολύ που τα στείλαμε καθυστερημένα, γιατί είχαμε την εντύπωση ότι είχε αποφανθεί ο Δήμος και από ενημέρωση που είχαμε από τον κύριο Γιαννακούρα, μας είπε όχι και γι’ αυτό το στείλαμε καθυστερημένα, όπως στείλαμε και σε όλες τις υπηρεσίες μετά και τα καινούρια στοιχεία που προέκυψαν. Θα θέλαμε όντως αυτό το θέμα να το έχουμε συζητήσει νωρίτερα. Πιστεύω να δοθεί η ευκαιρία μέσα στην άλλη συζήτηση που έχει ανοίξει για το χωροταξικό των Δήμων όλα αυτά να ξανασυζητηθούν. Αυτοί οι κύριοι ζητάνε να φύγουν από μία θέση στην οποία δεν είναι, να πάνε σε μία θέση από την οποία τους έδιωξε το Συμβούλιο της Επικρατείας και να αυξήσουν την δυναμικότητα, την οποία ήδη έχουν αυξήσει.
Επίσης, προχθές που πήγαμε κάτω με την επιτροπή ένα ρυμουλκό έκανε βόλτες από το Αρκαδικό μέχρι το Παράλιο με δύο κλωβούς από πίσω, γιατί ο αριθμός ήταν παραπάνω από ότι έπρεπε να είναι εκεί. Έρχεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και παίρνει μία απόφαση να της νοικιάσει το χώρο, στον οποίο είναι ήδη και ζητάει την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης. Όταν το πήραμε εμείς είδηση πήγαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αναπτύξαμε τις θέσεις μας. ‘Εχει αναβληθεί τέσσερις φορές το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ψάχνουμε συνέχεια τα έγγραφα. Τελικά, βρήκαμε τα έγγραφα που σας είπα νωρίτερα που μπορεί κάποιος να τα διαπιστώσει, ακόμα και εκείνοι που δεν είναι τοπογράφοι μηχανικοί.
Σήμερα καλείστε να πείτε αν θα μεταφέρουμε την ιχθυοκαλλιέργεια από την θέση που είναι. Δεν μεταφέρεται, είναι εκεί. Μάλλον θα πρέπει να πούμε ότι η ιχθυοκαλλιέργεια να πάει στην θέση για την οποία έχει άδεια μέχρι το 2018 και όταν λήξει το 2018 η άδειά τους, να έρθουν να συζητήσουμε.
Πέρα όμως από όλα αυτά, το 2011 εκδόθηκε μία Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οποία εμείς και εκατόν τριάντα άλλοι φορείς και Δήμοι ανά την Ελλάδα, έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρόλα αυτά, υπάρχει μία Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία εφαρμόζεται και λέει: «Η απόσταση από οικισμούς πρέπει να είναι 1.500 μέτρα» και για εμάς εννοείται από την παραλία, όχι από το κέντρο του χωριού. Εννοεί από την ακτή, που το σχέδιο πόλης προβλέπει να κάνει εγκαταστάσεις. Από εκεί λοιπόν απέχει 1.396 μέτρα, βάσει των συντεταγμένων τους, της απόφασης της Περιφερειακής Διοίκησης. Δεύτερον, λέει: «Από άλλη ιχθυοκαλλιέργεια θα πρέπει να απέχει 500 μέτρα» και αυτοί λένε στα χαρτιά τους ότι απέχουν 503 μέτρα, αλλά απέχουν 400 μέτρα από την άλλη ιχθυοκαλλιέργεια. Δεν μένει χώρος να μπουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί πέρα που θέλουν να πάνε. Θα ήθελα να μου πει ο κύριος Σούρσος, πόσοι δουλεύουν εκεί από τον Άγιο Ανδρέα και πόσοι είναι Πακιστανοί. Δεν είμαι αντίθετος με τους Πακιστανούς, αλλά να δούμε η τοπική οικονομία τι έχει να κερδίσει. Μόνο την αποχέτευση των ψαριών, τις βρωμιές, που δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους σε έναν χώρο που είναι άκρως τουριστικός.
Νομίζω ότι η περιοχή αυτή και όλη η παραλιακή μας ζώνη είναι το «φιλέτο» μας, όσον αφορά τον τουρισμό. Αν θυμάμαι καλά και ο κύριος Αρφάνης μπορεί να το επιβεβαιώσει, ότι εκείνη την ημέρα είπαν ότι δίνουν τρείς χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, αν τα δίνουν. Δηλαδή, από τα τριάντα τρία εκατομμύρια, πέσαμε στα δύο εκατομμύρια και φτάσαμε στις τρεις χιλιάδες ευρώ.
Παρεμπιπτόντως, να κάνω ένα σχόλιο ότι αυτό το περίεργο τοπογραφικό με τα «Φ» και «Λ», τις συντεταγμένες, είναι υπογεγραμμένο και από αρχιτέκτονα μηχανικό. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο και από εκεί και πέρα, μπορείτε να δείτε πότε έγινε, επί ποιάς Δημαρχίας και πως έγιναν αυτά τα πράγματα. Νομίζω ότι τόσο σοβαρά θέματα πρέπει να τα ερευνούμε. Να έρθουν οι αρμόδιοι, να έρθει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να έρθει ο κύριος Μπουζαλάς και να έρθουν όλοι αυτοί οι κύριοι που υπογράφουν εν λευκώ να κάνουν έλεγχο, να δούμε ποιος εγκατέστησε αυτό τον χώρο μετά το 2008, αν τον εγκατέστησε, που ήταν υποχρεωμένος να το κάνει, ποιος κάνει περιβαλλοντικούς ελέγχους, ποιος παίρνει τα δείγματα. Γιατί τα παίρνει η ίδια η εταιρεία και τα πάει σε ιδιωτικό εργαστήριο. Έρχομαι και παίρνω δείγματα από το Παράλιο και πάω στην Αθήνα, άμα είναι έτσι…
Ο Δήμος δεν έχει αποφασίσει αυτή την στιγμή, αλλά πάντα οι αποφάσεις και οι εισηγήσεις της τοπικής κοινωνίας είναι πολύ ισχυρές για μένα. Με αυτή την έννοια, η όποια απόφαση πάρετε σήμερα, έχει σημασία για να κληθεί ο κύριος που είναι υπεύθυνος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να καλέσει τις υπηρεσίες του, να κάνει έλεγχο και εν πάση περιπτώσει, αν πρέπει να μείνει μέχρι το 2018, να μείνει, αλλά εκεί που είναι.
Εμείς, ως Σύλλογος του Αρκαδικού Χωριού, θα μπορούσαμε να βάλουμε θέμα για όλες τις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά δεν το βάζουμε, γιατί ούτε γνωρίζουμε κανέναν, ούτε έχουμε κάποιες φιλίες με κάποιους. Στο βορεινό κομμάτι δεν μπορώ να πω ότι βλάπτει το Αρκαδικό Χωριό. Μπορεί να βλάπτει την παραλία του Αγίου Ανδρέα ίσως ή κάτι άλλο. Επίσης, σεβόμαστε ότι η άλλη ιχθυοκαλλιέργεια ήταν νωρίτερα από ότι ήταν το Αρκαδικό Χωριό, παρόλο που υπάρχουν θέματα. Παρεμπιπτόντως, και τις δύο ιχθυοκαλλιέργειες τις εκμεταλλεύεται η ίδια εταιρεία. Το με ποιούς τρόπους και λοιπά, βρείτε το εσείς, αν πρέπει να το βρείτε. Όταν κερδίζουμε δύο – τρεις χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, όταν δεν δουλεύει κόσμος, όταν ο κόσμος δεν πληρώνεται, όταν χρηματοδοτούμε πτωχευμένες εταιρείες που δεν ξέρουμε τίνος είναι και από πού κρατάει η σκούφια τους, τι έχει να κερδίσει στο τέλος αυτή η περιοχή εις βάρος του περιβάλλοντος και εις βάρος της τουριστικής ανάπτυξης, που όλοι προσδοκούμε και πιστεύω ότι βήμα – βήμα θα το πετύχουμε; Αν θέλετε πάνω σε αυτά που σας είπα να σας πω κάτι περισσότερο, μπορώ να σας πω.
Κλείνοντας, εκείνο που έχω να πω όμως και είναι σημαντικό, είναι ότι όταν μιλάμε για μετεγκατάσταση, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, κρίνεται ως νέα μονάδα και όχι ως μεταφορά κάποιας μονάδας. Μετεγκατάσταση σημαίνει ότι ισχύουν όλες οι προδιαγραφές που απαιτούνται σαν να δημιουργείται καινούρια μονάδα.
Δήμαρχος : Ευχαριστούμε τον κύριο Καραχάλιο για την εκτενή και λεπτομερέστατη παρουσίαση των θέσεων του συλλόγου. Νομίζω ότι η εισήγησή μου ήταν σαφέστατη στην αρχή και συνάδει με αυτό που άκουσα να λέγεται από την μεριά του κυρίου Καραχάλιου. Εδώ όμως είμαστε ένα Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι που για πρώτη φορά ασχολούνται με τα κοινά και θεωρώ πως με αφορμή τέτοιου είδους θέματα, θα πρέπει, τελειώνοντας η συζήτηση, να προκύπτει η οποιαδήποτε προσδοκία για το καλύτερο και οποιαδήποτε ρήξη με καταστάσεις του παρελθόντος.
Θέλω να πω σε αυτό που περιέγραψε ο κύριος Καραχάλιος τόσο ανάγλυφα πριν από λίγο, ότι είναι μία σημαντικότατη αστοχία και μία από τις πολλές αστοχίες και δυσλειτουργίες που υπήρχαν στον Δήμο της Βόρειας Κυνουρίας, η απουσία δηλαδή του χωροταξικού σχεδιασμού. Όταν χωροθετούνται τέτοιες ισχυρές δράσεις, από άποψη οικονομική και περιβαλλοντική, τότε θα έπρεπε κάποιος να είχε σκεφτεί πως αντί να ψάχνουμε να βρίσκουμε τις επιπτώσεις και τα αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να κάνουμε μία χωροταξική δουλειά, θα πρέπει πρώτα να ανοίξουμε τον χάρτη της Βόρειας Κυνουρίας και να διαλέξουμε που υπάρχουν κατάλληλες περιοχές για την χωροθέτηση τέτοιων δραστηριοτήτων και να τις θεσμοθετήσουμε, όπως ο νόμος όριζε και ορίζει. Αυτό λοιπόν είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Ιδιαίτερα για τις ιχθυοκαλλιέργειες, ο νόμος προβλέπει ιδιαίτερη διαδικασία χωροθέτησης, η οποία θεσμοθετείται μέσω του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Ο νόμος, όπως ακούσατε και νωρίτερα, λέει πως πρέπει οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες για να κρίνονται κατάλληλες, να χωροθετούνται εντός περιοχών που λέγονται ΠΟΑΥ. Θα πρέπει να χωροθετούνται στις περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία θαλάσσιων υδατοκαλλιεργειών και κατά την χωροθέτησή τους, έπρεπε να έχουν λυθεί όλα αυτά τα θέματα. Θα έπρεπε λοιπόν να είχε απαγορευτεί η δυνατότητα εγκατάστασης ή μετεγκατάστασης τέτοιων μονάδων κοντά σε οικιστικές περιοχές.
Άρα λοιπόν αυτό που πρέπει να προκύψει, δεδομένης της αναρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου της Βόρειας Κυνουρίας για να ασκήσει περισσότερη επιρροή γύρω από το θέμα, πέραν της αρνητικής γνωμοδότησης επί της μετεγκατάστασης που είπα στην εισήγησή μου, θα πρέπει να είναι μία αταλάντευτη απόφαση όλων μας, ότι τέτοιου είδους χωρικά θέματα θα πρέπει να λυθούν με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ώστε να καταφέρουμε να μην αντιμετωπίσουμε ξανά στο άμεσο ή στο πιο μακρινό μέλλον τέτοιου είδους ζητήματα.
Δεν είναι ανάγκη λοιπόν κάθε φορά να ανακαλύπτουμε την Αμερική ή να γυρίζουμε σε διαδικασίες προ δεκαετίας και εικοσαετίας και να συζητάμε για το κατά πόσο κάποιοι Κοινοτάρχες έβγαλαν διαγωνισμούς, δημοπράτησαν ή δεν δημοπράτησαν πράγματα, για το αν είναι ή δεν είναι αμαρτωλές οι δημοπρασίες του παρελθόντος και να μετράμε εκατομμύρια. Έχουμε μπει στο ευρώ από το 2003 και δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε ξανά με τέτοιου είδους ποσά.
Δεν πρέπει ποτέ να δίνουμε την δυνατότητα στον καθένα να κρίνει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον με το μάτι του ή να διαχέει φήμες οι οποίες ούτε τεκμηριώνονται κατά την διάχυσή τους, ούτε μπορεί κάποιος να τις αντιπαρέλθει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα ζητήματα λύνονται με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και αυτή πρέπει να είναι η αντιμετώπισή μας σε τέτοιου είδους ζητήματα από εδώ και πέρα.
Ο νόμος είναι πεντακάθαρος. Η μεταστέγαση μονάδων πραγματοποιείται με τους ίδιους όρους που ισχύουν για την χωροθέτηση νέων μονάδων. Άρα σήμερα θα πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι όροι που ισχύουν για την χωροθέτηση νέων μονάδων. Δεν είναι λοιπόν ο κατά τεμάχιο έλεγχος του κατά πόσο πληρούνται οι διατάξεις του νόμου, αλλά είναι η χωροθέτηση ζώνης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος για τον Δήμο μας και μόνο έτσι μπορούμε να λήξουμε το θέμα, ώστε την επόμενη χρονιά να μην έχουμε ίδια ζητήματα με άλλες υδατοκαλλιέργειες ή να μην αντιμετωπίζουμε από την αρχή αιτήματα ανάπτυξης τέτοιων υδατοκαλλιεργειών. Η γενικότερη πολιτική μας είναι ξεκάθαρη· οι φυσικοί μας πόροι είναι πάρα πολλοί, ο Δήμος μας έχει τους φυσικούς πόρους που μπορεί να δημιουργήσει μία βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο μας από τον τουρισμό, από τις υδατοκαλλιέργειες και από τους εργαζομένους που δουλεύουν εκεί. Εμείς θέλουμε απλώς να μην συγκρούονται αυτές οι μορφές ανάπτυξης, ώστε να είναι βιώσιμη η ζωή μας και η λειτουργία μας στο διηνεκές.
Άρα λοιπόν, στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η χωροθέτηση τέτοιας περιοχής, στην οποία θα μπορούν να αναπτύσσονται τέτοιες μονάδες και από εκεί και πέρα, νομίζω πως τέτοιου είδους ζητήματα και συγκρούσεις τα αφήνουμε είτε στο παρελθόν, είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο κύριος Καραχάλιος μου έφερε ένα έγγραφο, όπου παρέχονται πληροφορίες για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση τέτοιων μονάδων στις ακτές της Αρκαδίας και απαντάει το ΥΠΕΚΑ: «Σε απάντηση του εγγράφου σας και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, σας ενημερώνουμε πως δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα στην υπηρεσία μας σχετικό αίτημα οριοθέτησης ΠΟΑΥ στην αναφερόμενη στο σχετικό περιοχή.
Για τα λοιπά θέματα που αφορούν στο καθεστώς αδειοδότησης και λειτουργίας υφιστάμενων μονάδων υδατοκαλλιεργειών στην γύρω από το Αρκαδικό Χωριό περιοχή, αρμοδιότητα έχουν οι αδειοδοτούσες υπηρεσίες της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στις οποίες διαβιβάζεται το παρόν φωτοαντίγραφο».
Καραχάλιος Παναγιώτης: Κρατήστε το. Θα σας δώσω και τα άλλα έγγραφα, γιατί είναι χρήσιμα. Εμείς αυτή την στιγμή, ως σύλλογος, με τα πενιχρά οικονομικά που έχουμε, συνεργαζόμαστε με το γραφείο του κυρίου Αλιβιζάτου, που ακούστηκε το όνομά του για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τους συνεργάτες του, που είναι ειδικοί σε αυτά τα θέματα, οι οποίοι μας στηρίζουν γι’ αυτή την συγκεκριμένη περίπτωση και έχουμε κάνει έγγραφα προς όλες τις υπηρεσίες να μην προχωρήσουν σε πράξεις. Γιατί το επικίνδυνο είναι να έρθει εδώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να μην πάρει κανένας χαμπάρι και να πει: «Περιφέρεια Πελοποννήσου είχες τρεις μήνες και δεν απάντησες. Άρα εμείς προχωράμε». Έτσι, θα χάσουμε και εμείς την προθεσμία προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης και να βρεθούμε τελικά εκτός πεδίου. Γι’ αυτό σας ενημερώνουμε ποιες πράξεις κάνουμε, γιατί νομίζουμε ότι ο σύλλογος είναι κομμάτι του Δήμου και πρέπει να συνεργάζεται και να ενημερώνει τον Δήμο. Και ζητώ συγγνώμη γιατί είχαμε την αντίληψη από κακή πληροφόρηση ότι ο δήμος είχε πάρει απόφαση.
Κατσής Δημήτριος: Θέλω να εκφράσω κατ’ αρχήν μία απορία. Ένα πράγμα το οποίο είναι αληθοφανές, πως είναι δυνατόν στο Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει πάρει αναβολή τέσσερις φορές και να μην έχουν πάρει μία απόφαση η οποία θα είναι ξεκάθαρη; Εκπλήσσομαι που το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει πάρει απόφαση. Βέβαια, είναι δικό του θέμα. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι σε αυτή την περιβόητη ΚΥΑ που αναφέρατε κύριε Καραχάλιο, το ΦΕΚ 2505/4-11-2011, στο άρθρο 7 λέει: «Η χωροθέτηση νέων μονάδων θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας, άρα και η μετεγκατάσταση αυτών, πρέπει να αποφεύγεται στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως αναπτυγμένες τουριστικά ή παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού». Εμείς λοιπόν, θέλουμε να πάρουμε μία απόφαση σήμερα η οποία θα είναι ένα βροντερό όχι σε όλους αυτούς, γιατί θεωρούμε την περιοχή μας αναπτυσσόμενη τουριστικά, έχουμε επενδύσει πάνω στην θάλασσά μας και στις ακτές μας και δεν μπορεί καμία υδατοκαλλιέργεια, είτε αφήνει τρεις χιλιάδες ευρώ σήμερα, είτε πενήντα τρεις χιλιάδες ευρώ αύριο ή αν δουλεύουν δύο Έλληνες ή πενήντα Πακιστανοί, δικό τους θέμα, εμάς μας ενδιαφέρει ότι ζούμε από την θάλασσα και πρέπει να την στηρίξουμε όσο τίποτα άλλο.
Καραχάλιος Παναγιώτης: Έδιωξαν μία μεγάλη ιχθυοκαλλιέργεια εκατόν πενήντα τόνων τότε από την Ιθάκη και την έβαλαν στην Σελόντα.
Μπακάλη Αναστασία – Πρόεδρος Τ.Κ.Αγίου Ανδρέα: Σίγουρα είμαι ενάντια στο να γίνει κάποια επέκταση σε οποιαδήποτε από τις τρεις εγκαταστάσεις που είναι εκεί ή να μετεγκατασταθεί, γιατί και για μένα σημαίνει το ίδιο, είτε φτιαχτεί μία καινούρια, είτε αλλάξει χώρο.
Πιστεύω ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ η περιοχή μας από τα ιχθυοτροφεία και υπάρχει ρύπανση στον βυθό και στις ακτές. Σέβομαι βέβαια το γεγονός ότι δίνει δουλειά σε κάποιες οικογένειες στο χωριό. Δεν ξέρω για την συγκεκριμένη την εταιρεία που μιλάτε, πάντως στην Σελόντα που είμαι λίγο πιο ενημερωμένη για το τι γίνεται, πιστεύω ότι δουλεύουν αρκετοί από το χωριό.
Όμως ας σταματήσει εδώ αυτό το πράγμα. Έδωσε δουλειά και το σέβομαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτές τις οικογένειες να προβούμε σε άρνηση στο να υπάρχουν τέτοιες μονάδες εκεί. Επίσης, πιστεύω ότι όλα αυτά τα χρόνια βοήθησε τον χώρο και την τοπική οικονομία και πιστεύω ότι κάποια χρήματα και η Κοινότητα του Αγίου Ανδρέα τα έπαιρνε. Βέβαια, τότε δεν σκεφτόμασταν τα αποτελέσματα που θα υπήρχαν από την ρύπανση. Πρέπει να γίνονται έλεγχοι, να πληρούνται οι όροι γι’ αυτές τις εγκαταστάσεις και να είμαστε αυστηροί μαζί τους. Από εκεί και πέρα, σέβομαι το ότι δουλεύουν κάποιοι και εκεί δεν μπορώ να πω ότι δεν δέχομαι να λειτουργούν.
Κάτι άλλο που ήθελα να πω, είναι ότι κατά καιρούς ζητούν να χρησιμοποιούν τον χώρο της παραλίας του Αγίου Ανδρέα για να κάνουν κάποιες επισκευές. Νομίζω είναι από την Σελόντα αυτό. Τυχαία είδα να κάνουν κάποιες επισκευές σε κλουβιά, ενημέρωσα τον κύριο Δήμαρχο κάποια στιγμή μέσα στον χειμώνα, το σκεφτήκαμε λίγο και τους είπαμε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πήγα εκεί και είδα αν προκαλούν προβλήματα ή αν πετάνε απόβλητα τα οποία μπορεί να βλάψουν.
Δεν ξέρω πώς να το χειριστώ αυτό και θα ήθελα τη γνώμη σας. Να τους εξυπηρετήσουμε, αλλά ως πότε; Δηλαδή, θα πηγαίνουν εκεί, θα κάνουν αυτές τις εργασίες και τι θα αφήνουν πίσω; Πιστεύω ότι τους καλοκαιρινούς μήνες θα είναι πολύ πιο δύσκολο στο λιμάνι του Αγίου Ανδρέα, το οποίο είναι και αυτό σε κάποια κατάσταση φθοράς. Να μην προστεθεί και αυτό.
Καραχάλιος Παναγιώτης: Ο σύλλογος, επειδή σέβεται αυτά που λέτε, δεν βάζει όλο το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών. Τουλάχιστον όμως εκεί που έχουμε πρόβλημα.
Αδάμης Παναγιώτης: Η άποψή μου δεν είναι μόνο διαφορετική, αλλά πλήρως διαφορετική. Ο κύριος Δήμαρχος λέει πάλι να κάνει ό,τι θέλει η Περιφέρεια, ενώ ήρθαν τόσα στοιχεία. Για το θέμα των απλήρωτων, είναι όλη της εταιρείας, από την Φθιώτιδα που έχει τα ιχθυοτροφεία έως εδώ και ούτω καθεξής, χώρια οι παράνομες απολύσεις Ελλήνων για να πάρουν αλλοδαπούς. Το είχα βάλει στο πιο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν ήθελε κανένας, μα κανένας να το συζητήσουμε.
Το πως ο καπιταλιστής βγάζει κέρδη, δεν θέλουν εδώ μέσα να συζητείται. Έτσι βγάζει κέρδη στην λατόμηση, έτσι βγάζει στα μάρμαρα, έτσι βγάζει στα νταμάρια, έτσι βγάζει και στη θάλασσα. Νομίζω ότι πρέπει να παρέμβουμε μεθαύριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ως Δημοτικό Συμβούλιο. Να φτιαχτεί από εδώ μία επιτροπή με τον κύριο Δήμαρχο, να βάλει όλα αυτά τα οποία ξέρω χρόνια. Είναι και ένας λόγος να καταλάβουν γι’ αυτό που τους έλεγα πριν για τα εκτός ημερησίας. Ίσως γι’ αυτό να μην ήθελαν πριν δύο εβδομάδες να το συζητήσουν.
Αυτή η «λάσπη», αυτή η «μούχλα» να φύγει από τον τόπο μας. Στο κάτω – κάτω, πείτε μου αν μπορεί σήμερα να φάει το ελληνικό σπίτι τα ψάρια που παράγουν τα ιχθυοτροφεία. Σιγά μην μπορεί με δεκατέσσερα ευρώ, με έξι μήνες εργασία και άλλους έξι μήνες σε χειμερία νάρκη. Επίσης, ήταν «κουφά» αυτά που είπε ο κύριος Δήμαρχος για το αν θα έρθουν επιτροπές και τέτοια. Είμαστε εδώ για να υλοποιούμε ή είμαστε για να παίρνουμε αποφάσεις και να βλέπουμε το δικό μας συμφέρον; Εμείς λέμε ότι είστε για να υλοποιείτε.
Κατσής Δημήτριος: Δηλαδή, η δική σας πρόταση ποια είναι;
Αδάμης Παναγιώτης: Να πάμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γίνει μεθαύριο και να δούμε τι συμβαίνει. Να τους πούμε όλα αυτά που μάθατε σήμερα και καλά, λες και δεν τα ξέρατε χθες.
Κατσής Δημήτριος: Κύριε Αδάμη θα ήθελα πραγματικά να πάρουμε μία ομόφωνη απόφαση, αφού λέμε τα ίδια στην ουσία.
Αδάμης Παναγιώτης: Δεν λέμε τα ίδια.
Δήμαρχος : Δεν λέμε τα ίδια κύριε Αδάμη, γιατί δεν με προσκαλέσατε ποτέ να πάμε να κάνουμε παράσταση όταν απολύονταν οι εργαζόμενοι της «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ Α.Ε.» από το Ριζοσπάστη και τον 902 και είχατε τελείως διαφορετική αντιμετώπιση σε εκείνο το θέμα με αυτό εδώ. Αν με καλούσατε εκεί, θα ερχόμουν μαζί σας και σήμερα.
Γιοβάς Ιωάννης: Όσον αφορά το συγκεκριμένο ιχθυοτροφείο, αλλά και τα υπόλοιπα, υπάρχει ένα απίστευτο πρόβλημα που αφορά την οικολογική επιβάρυνση την οποία κάνουν. Πρώτον, όσον αφορά τα απορρίμματα των ψαριών, ο βυθός είναι κρανίου τόπος, λάσπη. Δεύτερον, είναι τόνοι αντιβιοτικών που παίρνουν τα ψάρια για να μην αρρωστήσουν, τα οποία πέφτουν μέσα στην θάλασσα και συν ότι το λαυράκι, εκτός από τα αντιβιοτικά, παίρνει και
ηρεμιστικά, διότι το λαυράκι πανικοβάλλεται με τις αστραπές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλα αν δεν πάρουν ηρεμιστικό. Καταλαβαίνετε λοιπόν ποια είναι η επιβάρυνση. Χαίρομαι για τις οικολογικές ευαισθησίες του κυρίου Δημάρχου, όμως θα πρέπει να έχει και άλλες οικολογικές ευαισθησίες, όπως τον σκουπιδότοπο που έχουμε στον Τάνο που τα απόβλητα πάνε στην θάλασσα και με αυτό που θέλει να φτιάξει, πάλι τα απόβλητα θα πηγαίνουν στην θάλασσα.
Προφανώς θα το στηρίξω και θα το ψηφίσω, αλλά όταν έχουμε οικολογικές ευαισθησίες, να τις έχουμε για το σύνολο κύριε Δήμαρχε.
Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ανδρέα, συμφωνεί με την εισήγηση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άκουσε την εισήγηση, τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων και μετά από διαλογική συζήτηση, αποφασίζει ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ τα παρακάτω:
Εκφράζει την κατ’ αρχήν διαφωνία του για την μετεγκατάσταση – μετατόπιση της πλωτής μονάδας εκτροφής θαλασσινών ψαριών, με παράλληλη αύξηση ετήσιας δυναμικότητας, του εκσυγχρονισμού των πλωτών εγκαταστάσεων, την αλλαγή των εκτρεφόμενων ειδών σε θαλάσσιους μεσογειακούς ιχθύες καθώς και την αδειοδότηση χερσαίων υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, της εταιρείας «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ», που βρίσκονται στη θέση «ΚΑΤΕΛΑΝΟΣ» της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ανδρέα του Δήμου μας.
Αιτείται τον ΑΜΕΣΟ έλεγχο των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στα στοιχεία που κατέθεσε στο Δήμο μας ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΡΕΠΟΝΤΙΝΑ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ» και της επιχείρησης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ζητάει την επιβεβαίωση από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, ότι τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της μονάδας και την επιβεβαίωση από την αρμόδια Διεύθυνση Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, για το ότι οι όροι λειτουργίας της μονάδας τηρούνται και ακολουθούνται σωστά.
Το θέμα αυτό θα επανέλθει για συζήτηση και λήψη οριστικής απόφασης από το Δημοτικό μας Συμβούλιο, όταν συγκεντρωθούν όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία.
Μειοψηφούντος του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αδάμη Παναγιώτη
Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 059/2015
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Τα μέλη
Ακριβές αντίγραφο
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Κατσής Δημήτριος
Πηγή:
Δι@ύγεια
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΑΔΑ:ΩΚ8ΠΩ9Ψ – ΘΛΩ