ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Αθήνα 1.12.2011
ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
syntonistikiepitropi@yahoo.gr
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
ΠΡΟΣ:
1. ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
2. ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ
3. ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Κυρίες και κύριοι,
Σε συνέχεια της από 19.11.2011 πρόσκλησής σας, στη συγκέντρωση της 23ης Νοεμβρίου, με θέμα την ανατροπή της πραξικοπηματικής ΚΥΑ του «Ειδικού Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών», και σε εφαρμογή των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης που έλαβαν χώρα σε αυτή, σάς κοινοποιούμε τη διακήρυξη της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας», και ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ άμεσα να συνυπογράψετε τη διακήρυξή μας (επισυνάπτεται στο τέλος) και να ενεργήσετε θεσμικά για την απόσυρση της επίμαχης ΚΥΑ, καθώς και να μας γνωστοποιήσετε την επίσημη θέση των κομμάτων σας αναφορικά με το συγκεκριμένο αίτημα (περί ανάκλησης της συγκεκριμένης ΚΥΑ και όχι γενικώς και αορίστως περί της ανάπτυξης της Υδατοκαλλιέργειας και των αρχών στις οποίες πρέπει να βασίζεται).
Δυνάμει των ίδιων αποφάσεων, η Επιτροπή απέστειλε ήδη επιστολές στους βουλευτές, κυρίες και κυρίους Ευ. Αμανατίδου – Πασχαλίδου, Μανωλάκου Διαμάντω, Ουρ. Παπανδρέου – Παπαδάκη, Λ. Αυγενάκη, Θ. Δρίτσα, Δ. Καρύδη, Κ. Μαρκόπουλο και Π. Μελά, οι οποίοι παρέστησαν στη συγκέντρωσή μας και υπέγραψαν τη Διακήρυξή μας, ζητώντας τους να αναλάβουν στη Βουλή πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών και ανάληψης όλων των προβλεπόμενων θεσμικών ενεργειών για την ανάκληση της ΚΥΑ, καθώς και στους Περιφερειακούς Συμβούλους, κυρίους Κ. Διάκο, Λ. Μπούκλη και Σπ. Σπυρίδων, οι οποίοι επίσης υπέγραψαν τη Διακήρυξη, ζητώντας τους να αναλάβουν πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών, ώστε τα Περιφερειακά Συμβούλια που μετέχουν, αλλά και όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας να εκδώσουν ψηφίσματα για την ανάκληση της επίμαχης ΚΥΑ.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας (στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο) μέχρι την Τετάρτη 7.12.2011, ώστε να ενημερώσουμε σχετικά τους κατοίκους των θιγόμενων περιοχών και να αποφασίσουμε για τις περαιτέρω κινήσεις μας.
Με την βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας,
Η Διοικούσα Επιτροπή
(Αράβανης Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Λευκάδας, Γκάτζιος Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Επιδαύρου, Καμιζής Δημήτριος, Δήμαρχος Ερμιονίδας, Μανώλης Νικόλαος, Δήμαρχος Καρυστίας, Κουτσόργιος Δημήτριος, Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδος, Γεωργίου Κυριάκος, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Αγώνα Δήμου Καρυστίας, Δημητριάδης Ιωάννης, Επικεφαλής Παράταξης Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου, Πρόεδρος Συλλόγου Πρωτοβουλία – Πόρος, Νάννου Ισιδώρα, Επικεφαλής Παράταξης Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Σαλαμίνας, Ψάχος Γεώργιος, Πρόεδρος Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών και Οικοπεδούχων Σκορπονερίου, Βοιωτίας).
—————————————————————————————————————————
Παραθέτουμε στους αναγνώστες, συγχωριανούς και φίλους της ιστοσελίδας μας, τα τεκτενόμενα που έχουν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να είναι ενήμεροι επί του θέματος των ιχθυοτροφείων που ταλανίζουν το Αρκαδικό Χωριό, αλλά και πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
syntonistikiepitropi@yahoo.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 24.11.2011
Εντυπωσιακή σε προσέλευση υπήρξε η συγκέντρωση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής την Τετάρτη 23.11.2011 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκατοντάδες πολίτες, εκπρόσωποι Συλλόγων, δημοτικών παρατάξεων και Δήμαρχοι των θιγόμενων περιοχών, αλλά και βουλευτές και πολιτευτές πολλοί από τους οποίους υπέγραψαν το αίτημα της Επιτροπής για άμεση απόσυρση της παράνομης και αντισυνταγματικής ΚΥΑ του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών». Ανάμεσά τους, και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Αλιβιζάτος, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα ότι το Χωροταξικό, που υπέγραψε ο πολιτικός του προϊστάμενος καταστρέφει τον τουρισμό και το περιβάλλον. Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Ασκούνη, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της ΚΕΔΕ στον αγώνα της Επιτροπής και ενημέρωσε ότι η Ένωση θα καλύψει τα δικαστικά έξοδα για την απαιτούμενη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τα μέλη της Επιτροπής κατήγγειλαν τους οχτώ Υπουργούς που υπέγραψαν την ΚΥΑ, για σοβαρές πολιτικές και ποινικές παραβάσεις, αφού σε συνεδρίασή τους, που φαίνεται να διεκπεραιώθηκε σε «χρόνο μηδέν» αργά το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου, βεβαίωσαν ότι έλαβαν υπόψη ανύπαρκτη, αλλά υποχρεωτικά προαπαιτούμενη «γνώμη», του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Οι καταγγελίες επικεντρώθηκαν ειδικότερα στο ρόλο του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνου, η οικογένεια του οποίου κατέχει μεγάλη εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και των Υπουργών ΠΕΚΑ, κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σηφουνάκη, οι οποίοι λόγω αρμοδιότητας πρωτοστάτησαν στις σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις. Η Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες όλα τα σχετικά στοιχεία θα υποβληθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα υπό μορφή Μηνυτήριας Αναφοράς κατά των οχτώ Υπουργών.
—————————————————————————————————————————
ΕΝΩΠΙΟΝ
ΤΗΣ κ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
ΚΑΤΑ
1. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, Προέδρου της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, συνυπογράψαντα την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 4ης Νοεμβρίου 2011 (ΦΕΚ Β-2505/4.11.2011), δια της οποίας εγκρίθηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατά το επίδικο χρόνο.
2. Νικολάου Σηφουνάκη, Αναπληρωτή του Προέδρου της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, συνυπογράψαντα την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 4ης Νοεμβρίου 2011 (ΦΕΚ Β-2505/4.11.2011), δια της οποίας εγκρίθηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατά τον επίδικο χρόνο.
3. Χαράλαμπου Καστανίδη, Μέλους της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, συνυπογράψαντα την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 4ης Νοεμβρίου 2011 (ΦΕΚ Β-2505/4.11.2011), δια της οποίας εγκρίθηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, Υπουργού Εσωτερικών κατά τον επίδικο χρόνο.
4. Ευάγγελου Βενιζέλου, Μέλους της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, συνυπογράψαντα την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 4ης Νοεμβρίου 2011 (ΦΕΚ Β-2505/4.11.2011), δια της οποίας εγκρίθηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, Υπουργού Οικονομικών κατά τον επίδικο χρόνο.
5. Μιχαήλ Χρυσοχοϊδη, Μέλους της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, συνυπογράψαντα την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 4ης Νοεμβρίου 2011 (ΦΕΚ Β-2505/4.11.2011), δια της οποίας εγκρίθηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατά τον επίδικο χρόνο.
6. Κωνσταντίνου Σκανδαλίδη, Μέλους της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, συνυπογράψαντα την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 4ης Νοεμβρίου 2011 (ΦΕΚ Β-2505/4.11.2011), δια της οποίας εγκρίθηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά τον επίδικο χρόνο.
7. Παύλο Γερουλάνο, Μέλους της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, συνυπογράψαντα την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 4ης Νοεμβρίου 2011 (ΦΕΚ Β-2505/4.11.2011), δια της οποίας εγκρίθηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κατά τον επίδικο χρόνο.
8. Ιωάννη Ραγκούση, Μέλους της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, συνυπογράψαντα την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 4ης Νοεμβρίου 2011 (ΦΕΚ Β-2505/4.11.2011), δια της οποίας εγκρίθηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατά τον επίδικο χρόνο.
Και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
Αξιότιμη κα Προϊσταμένη,
Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 29562/2010 Απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ), με αντικείμενο την γνωμοδότηση επί του τότε, ακόμη, υπό θεσμοθέτηση Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών, το οποίο προκάλεσε τεράστια αντίδραση του μέγιστου μέρους των τοπικών κοινωνιών που θίγονται από την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, τη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) και την εκβιομηχανοποίηση των περιοχών τους. Η αντίδραση αυτή ως αιτία είχε τόσο το περιεχόμενο του σχεδίου (που, όπως εκτίθεται κατωτέρω, εν τέλει θεσμοθετήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των αναφερομένων Υπουργών), όσο και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, και στην οποία, τον απόλυτα πρωταγωνιστικό ρόλο από την πρώτη έως και την τελευταία στιγμή, με τον πλέον επίσημο και άνευ των ελαχίστων προσχημάτων τρόπο, είχαν οι ίδιες οι ευεργετούμενες από την θεσμοθέτηση εταιρίες υδατοκαλλιέργειας.
Για τη διαδικασία αυτή, τις εταιρίες που ανέλαβαν τις σχετικές μελέτες και τις χρηματοδοτήσεις τους, θα καταθέσουμε πλήρη στοιχεία στην εισαγγελική έρευνα που θα διαταχθεί, και κατά την οποία θα αποδειχθεί ότι εν προκειμένω ίσχυσε κυριολεκτικώς η λαϊκή ρήση «Γιάννης πίνει – Γιάννης κερνάει». Ως «πρώτη γεύση» για το ειδικό αυτό σκέλος της υπόθεσης «θεσμοθέτηση χωροταξικού πλαισίου των υδατοκαλλιεργειών» παραθέτουμε το απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής τη συνεδρίασης της 30ης Σεπτεμβρίου 2011 και την επίκαιρη επερώτηση με αριθμό 3336/27-9-2011 του Βουλευτή της κ. Κ. Μαρκόπουλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (πρακτικά, σελ. 57-61/239):
Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «…Οφείλω όμως να σας δώσω μια διευκρίνιση γι’ αυτό που λέω προμελετημένο σχεδιασμό. Δεν αφορά εσάς. Αφορά πολύ συγκεκριμένα πράγματα που έχουν να κάνουν με τη μελέτη όλου αυτού του χωροταξικού. Θέλω, λοιπόν, να σας πω, κύριε Υπουργέ –και αυτό δεν έχει σχέση με τη δική σας ευθύνη- ότι υπάρχουν δυο ονόματα, δυο εταιρίες: ο κ. Αναγνώπουλος και ο κ. Παπαγεωργίου. Δεν τους ξέρω τους ανθρώπους. Έχουν σπουδάσει ιχθυολογία. Τον κ. Αναγνώπουλο τον έχετε Πρόεδρο στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου. Μπορεί να τ’ αξίζει ο άνθρωπος. Είναι σύμβουλος στο σύνδεσμο των ιχθυοτρόφων των εταιρειών. Είναι αυτός που έκανε τη μελέτη του χωροταξικού. Και μάλιστα μαθαίνουμε ότι επειδή δεν είχε λεφτά το υπουργείο τα πλήρωσε η Ένωση Ιχθυοκαλλιεργητών. Δεν έχω αντίρρηση για όλα αυτά. Αλλά ξέρετε κάτι; Μήπως έχουμε βάλει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα; Εγώ θέλω και τα δυο. Θέλω και την τουριστική ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών -και δεν είναι μόνο η Εύβοια- θέλω και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Μόνο που δεν πρέπει το ένα πηγαίνει κόντρα στο άλλο. Δόξα τω Θεώ η χώρα έχει πολλές περιοχές. Ο κ. Παπαγεωργίου είναι επίσης μαζί στις εταιρείες. Είναι Αντιπρόεδρος στην εταιρεία του κ. Αναγνώπουλου και έχει και δική του εταιρεία. Μπορεί να τα αξίζει ο άνθρωπος. Δεν έχω καμία αντίρρηση γι’ αυτό. Είναι και εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι και σύμβουλος του κ. Γερουλάνου στο Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Είναι σύμπτωση ότι η οικογένεια του κ. Γερουλάνου έχει ιχθυοκαλλιέργειες; Και είναι σύμβουλος εκεί; Και κάνει και το εθνικό χωροταξικό; Κύριε Υπουργέ, θέλω να επιστήσω λίγο την προσοχή».
Οι φορείς των περιοχών που θίγονταν από το υπό θεσμοθέτηση σχέδιο δημιούργησαν την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας, ο σχετικός δε κατάλογος είναι εξόχως μακρύς.
Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε δύο φορές, την 6.10.2011 και την 24.10.2011, εν συνεχεία ορίστηκε νέα ημερομηνία συνεδρίασης η 2α Νοεμβρίου2011, οπότε και αναβλήθηκε αορίστως.
Ενώ αναμενόταν ο ορισμός νέας ημερομηνίας (και του τόπου) συνεδρίασης του Συμβουλίου, η Διοικούσα Επιτροπή της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας (υπό τους Δημάρχους Λευκάδας, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Καρυστίας, τον Πρόεδρο Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδος, τον Αντιπρόεδρο Επιτροπής Αγώνα Δήμου Καρυστίας, τον Επικεφαλής Παράταξης Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Σαλαμίνας, τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών και Οικοπεδούχων Σκορπονερίου-Βοιωτίας και τον Επικεφαλής της Παράταξης Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου) απέστειλε το ακόλουθο έγγραφο αίτημα στον Πρόεδρο του ΕΣΧΣΑΑ, κ. Λουδοβίκο Βασενχόφεν:
Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης [Αριθ. πρωτ. 15147/2262/28.6.2001 απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. «Κανονισμός λειτουργίας
του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» (ΦΕΚ 845 Β΄)] «μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου …
εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων του Δημόσιου …». Στους φορείς του Δημοσίου περιλαμβάνονται και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εν προκειμένω δε «εμπλεκόμενοι» τέτοιοι φορείς είναι όλα τα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Δήμοι που θίγονται από το υπό θεσμοθέτηση Χωροταξικό Σχέδιο των Υδατοκαλλιεργειών, επί του οποίου το Εθνικό Συμβούλιο καλείται να γνωμοδοτήσει.
Επειδή είναι απολύτως σαφές και γνωστό κατά τα ανωτέρω σε εσάς, ότι εφόσον οι ως άνω εμπλεκόμενοι φορείς επιθυμούν να παρασταθούν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, δεν εναπόκειται στη διακριτική σας ευχέρεια να τους αποκλείσετε από αυτές, αλλά συνιστά ρητή υποχρέωσή σας να δεχτείτε την παρουσία τους, και επειδή κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις υπήρξαν σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης του Κανονισμού και ετέθη υπό αμφισβήτηση το σχετικό δικαίωμα εκπροσώπων τέτοιων φορέων να παρασταθούν στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, και επιφυλλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας:
Σας καλούμε όπως εγγράφως μας γνωστοποιείτε στο εξής κάθε νέα ημερομηνία και τόπο συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης με αντικείμενο τη γνωμοδότηση επί του Χωροταξικού Σχεδίου των Υδατοκαλλιεργειών, προκειμένου όσοι εξ ημών (και όσοι άλλοι εμφανισθούν) εκπροσωπούν φορείς του δημοσίου να τους επιτραπεί η παράστασή τους σε αυτή. Δεκτικό της ανωτέρω αιτουμένης εγγράφου γνωστοποίησης ορίζουμε τον δικηγόρο Αθηνών Νικόλαο Αντωνιάδη, κάτοικο Αθηνών, οδός Βαλαωρίτου αρ. 9Β, αρ. τηλ. 2103390557, αρ. φαξ 2103390558, αρ. κινητού τηλεφώνου 6971540626.
Και ενώ αναμέναμε, μέσω του ορισθέντος δικηγόρου, την γνωστοποίηση του τόπου και του χρόνου της νέας συνεδρίασης του ΕΣΧΣΑΑ, με πολύ μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι … είχε ήδη από 4.11.2011 εκδοθεί και δημοσιευτεί η Κ.Υ.Α., με την οποία εγκρίθηκε το επίμαχο Χωροταξικό, όλες δε οι κρίσιμες τελικές ενέργειες εφέρετο ότι έλαβαν χώρα την ίδια αυτή ημέρα, ήτοι την 4η Νοεμβρίου 2011.
Επειδή γνωρίζαμε ότι η προηγούμενη έγγραφη γνώμη του ΕΣΧΣΑΑ, καίτοι μη δεσμευτική, ήταν αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση της Κ.Υ.Α. (άρθρο 7 § 4 Ν. 2742/1999: «Τα Ειδικά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης εγκρίνονται με απόφαση της Επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 3, ύότερα από γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. Η απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως»), περαιτέρω, δε, γνωρίζαμε ότι τέτοια συνεδρίαση ουδέποτε έλαβε χώρα ή τουλάχιστον ουδέποτε πληροφορηθήκαμε ότι έλαβε χώρα, ανατρέξαμε στο σχετικό ΦΕΚ (Β-2505/4.11.2011) για να διαπιστώσουμε τί είχε συμβεί.
Σύμφωνα λοιπόν με το ΦΕΚ, στις 4 Νοεμβρίου 2011, την ημέρα δηλαδή που διενεργείτο στην Βουλή των Ελλήνων η ψηφοφορία για τη ψήφο εμπιστοσύνης στη Κυβέρνηση, και οι αναφερόμενοι Υπουργοί, Μέλη της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, δεν γνώριζαν αν την επομένη ημέρα θα ήταν ακόμη στην υπουργική θέση τους, φέρεται πως έλαβαν χώρα (επαναλαμβάνουμε: την ίδια ημέρα) οι ακόλουθες διαδικασίες:
(1) Συνεδρίασε το ΕΣΧΣΑΑ και «γνωμοδότησε» επί του σχεδίου της Κ.Υ.Α.
(2) Η Γνώμη του ΕΣΧΣΑΑ διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
(3) Ο αρμόδιος Υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ, κ. Σηφουνάκης, με βάση τη «γνώμη του» ΕΣΧΣΑΑ διαμόρφωσε την εισήγηση του ΥΠΕΚΑ στην Επιτροπή Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης (στους οκτώ, δηλαδή, αναφερόμενους Υπουργούς).
(4) Η εισήγηση του ΥΠΕΚΑ διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης.
(5) Οι αναφερόμενοι Υπουργοί συνεδρίασαν, μελέτησαν και αξιολόγησαν τη «γνώμη» του ΕΣΧΣΑΑ και τη σχετική εισήγηση του ΥΠΕΚΑ, και εν συνεχεία (και πάντα την ίδια ημέρα) ενέκριναν και συνυπέγραψαν την επίμαχη Κοινή Υπουργική Απόφαση.
(6) Η Απόφαση διαβιβάστηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο, όπου δημοσιεύθηκε αυθημερόν.
Η «εξπρές» διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω κατ’ αρχήν δημιουργούσε πλείστες απορίες και αμφιβολίες για το αν πραγματικά έλαβαν χώρα όλα τα στάδια αυτής.
Εν τέλει, όμως, αυτό ήταν το λιγότερο:
Στο επίμαχο ΦΕΚ διαπιστώσαμε ότι, μεταξύ των εγγράφων που ελήφθησαν υπόψη, ήταν η με αριθμό 26/4-11-2011 γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (υπ’ αριθμ. 29). Πλην όμως, γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου δεν υπήρξε ποτέ, έπαψε δε να υπάρχει και η ελαχίστη αμφιβολία περί τούτου μετά τη δημοσιοποίηση της παραιτήσεως του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου, Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Λουδοβίκου Βάσενχόφεν, ο οποίος ανακοίνωσε σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου την παραίτησή του με το ακόλουθο ηλεκτρονικό μήνυμα:
—– Original Message —–
From: Louis Wassenhoven
Sent: Wednesday, November 16, 2011 7:55 PM
Subject: Παραίτηση
Προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Σας ενημερώνω ότι χθες υπέβαλα την παραίτηση μου από την θέση του προέδρου του ΕΣΧΣΑΑ. Περιμένω την απάντηση του κ. Υπουργού Αναπληρωτή. Θα έχετε ασφαλώς μάθει ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις Υδατοκαλλιέργειες, στην οποία, και ειδικότερα στα “έχοντας υπόψη”, γίνεται αναφορά σε “γνώμη” του ΕΣΧΣΑΑ.
Με πολλούς χαιρετισμούς
Λουδοβίκος Βασενχόβεν
Είναι προφανές από το περιεχόμενο του ανωτέρω ηλεκτρονικού μηνύματος, στο οποίο ο Πρόεδρος του ΕΣΧΣΑΑ θέτει σε εισαγωγικά τη λέξη «γνώμη», ότι τέτοια γνώμη δεν υπήρξε ποτέ!
Τί όμως υπήρξε στην πραγματικότητα;
Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΣΧΣΑΑ μας διαφωτίζει με προηγούμενο ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που έχουμε στη διάθεσή μας. Ιδού:
Προς τα τακτικά μέλη του ΕΣΧΣΑΑ
Αγαπητοί/ές συνάδελφοι και φίλοι/ες,
Σας διαβιβάζω το πρακτικό των συνεδριάσεων του ΕΣΧΣΑΑ για την ΚΥΑ των Υδατοκαλλιεργειών που υπέβαλα στο ΥΠΕΚΑ. Σ’ αυτό περιέχεται και η καταγραφή των θέσεων των μελών που μου έστειλαν απαντήσεις στο Σχέδιο Θέσεων που είχα αποστείλει σε όλους/ες και τις οποίες είχα λάβει μέχρι την 4η Νοεμβρίου 2011. Ελπίζω ότι δεν αλλοίωσα το περιεχόμενο των απαντήσεων που έλαβα. Όπως θα δείτε, ο τίτλος του κειμένου μου είναι απλώς “Πρακτικό Συνεδριάσεων”. Το υπέγραψα εγώ, σύμφωνα με τον Κανονισμό του
ΕΣΧΣΑΑ. Κατέγραψα με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα πραγματικά γεγονότα χωρίς να χρησιμοποιήσω ορολογία που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το μήνυμα μου απευθύνεται στα τακτικά μέλη του Συμβουλίου
Ευχαριστώ θερμά για την βοήθεια σας, τακτικών και αναπληρωματικών μελών, στην προσπάθεια των τελευταίων δύσκολων εβδομάδων.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Λουδοβίκος Βασενχόβεν
Πρόεδρος ΕΣΧΣΑΑ
Αποδεικνύεται επομένως ότι ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κ. Λουδοβίκος Βάσενχόβεν δεν υπέβαλε καμία γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου στο ΥΠΕΚΑ, δεν υπήρξε καμία συνεδρίαση του Συμβουλίου που να αποφάσισε τέτοια γνώμη, ούτε καν δια περιφοράς. Ο κ. Βάσενχόβεν υπέβαλε την ύστατη ώρα, στις 4 Νοεμβρίου 2011, που έμενε δεν έμενε η Κυβέρνηση, απλώς και μόνον ό,τι κυριολεκτικώς είχε μαζέψει έως εκείνη την ώρα από απαντήσεις και θέσεις κάποιων μελών, σημειώνοντας μάλιστα και το καταπληκτικό ότι «ελπίζει να μην αλλοίωσε το περιεχόμενο των απαντήσεων που έλαβε» (!), και, ακόμη, ότι στο συνονθύλευμα αυτό των θέσεων κάποιων μελών (με την … «ελπίδα» να υποβλήθηκαν στο ΥΠΕΚΑ …. «αναλλοίωτες») έδωσε τον τίτλο, «απλώς» (δική του η λέξη), «Πρακτικό Συνεδριάσεων». Την διαδικασία αυτή έχουν επιβεβαιώσει έως σήμερα και τουλάχιστον πέντε φορείς που εκπροσωπούνται στο ΕΣΧΣΑΑ και ειδικά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας καθώς και οι εκπρόσωπο στο ΕΣΧΣΑΑ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων.
Μετά ταύτα, η Διοικούσα Επιτροπή της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας προσέφυγε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και έλαβε την υπ’ αριθμ. πρωτ. 23339/15.11.2011 εισαγγελική εντολή, κατ’ άρθρο 25 § 4 Ν. 1756/1988, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για την χορήγηση των κάτωθι στοιχείων (προκειμένω, μεταξύ άλλων, να προετοιμαστεί η προσφυγή κατά της επίμαχης Κ.Υ.Α. στο Συμβούλιο της Επικρατείας):
1) Τα Πρακτικά των Συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης με αντικείμενο την γνωμοδότηση επί του Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων – πρωτίστως – των Πρακτικών της τελευταίας Συνεδρίασης κατά την οποία διατυπώθηκε η έγγραφη γνώμη του Συμβουλίου προς το Υ.Π.Ε.Κ.Α.
2) Τα ηχητικά CD των ανωτέρω Συνεδριάσεων, συμπεριλαμβανομένου –πρωτίστως – του CD της τελευταίας Συνεδρίασης.
3) Η με αριθμό 26/4-11-2011 γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης προς το Υ.Π.Ε.Κ.Α.
4) Την (χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου) από 4/11/2011 εισήγηση του Υ.Π.Ε.Κ.Α προς την Επιτροπή Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
5) Τα Πρακτικά της Συνεδρίασης της 4ης Νοεμβρίου 2011 της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, κατά την οποία εγκρίθηκε το επίμαχο Χωροταξικό.
Η ανωτέρω εισαγγελική εντολή επιδόθηκε αυθημερόν (15.11.2011) στο ΥΠΕΚΑ, μόλις δε την 23.11.2011, λίγο πριν την χορήγηση της εξουσιοδότησης σε πληρεξούσιο δικηγόρο για την υποβολή της παρούσας αναφοράς, λάβαμε μέρος των παραγγελθέντων στοιχείων, τα οποία, στο λίγο χρόνο που είχαμε μέχρι την παροχή της εξουσιοδότησης, αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας και με τα στοιχεία του ιδίου του Εθνικού Συμβουλίου και του Προέδρου αυτου Λουδοβίκου Βάσενχόβεν, ότι πράγματι ΟΥΔΕΠΟΤΕ έλαβε χώρα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την 4.11.2011 για να αποφασιστεί και υπάρξει η έγγραφη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου, και ότι ΟΥΔΕΜΙΑ γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου διαβιβάστηκε ποτέ στο ΥΠΕΚΑ και στους αναφερόμενους Υπουργούς, ενώ ο αριθμός 26/24.11.2011 είναι απλώς το πρωτόκολλο με το οποίο διαβιβάστηκε από τον κ. Βάνεχόβεν στο ΥΠΕΚΑ το συνονθύλευμα mail και απόψεων διαφόρων εκ των μελών (!), και όχι βεβαίως ο αριθμός της γνώμης, όπως αναληθώς βεβαιώνεται στην Κ.Υ.Α. Υπάρχουν επίσης έγγραφα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι σε κάθε περίπτωση το νωρίτερο που διαβιβάστηκε το «Πρακτικό Συνεδριάσεων» (που εν συνεχεία μετονομάστηκε σε «Γνώμη» του Εθνικού Συμβουλίου) από τον κ. Βάσενχόβεν στο ΥΠΕΚΑ ήταν στις … 7:30 το απόγευμα, ώστε όλες οι επόμενες διαδικασίες «έλαβαν χώρα» μετά τις 7:30! Γνωρίζουμε όλοι πού ήταν οι αναφερόμενοι Υπουργοί τις ώρες αυτές.
Θα θέσουμε στη διάθεσή Σας όλα τα σχετικά στοιχεία που αναφέρονται στην παρούσα αναφορά και όλα τα στοιχεία που λάβαμε με την εισαγγελική εντολή, με την αναλυτική αξιολόγησή τους.
Από τα ανωτέρω εκτιθέμενα πραγματικά περιστατικά αποδεικνύεται ότι στην Κ.Υ.Α που υπεγράφη την 4.11.2011 και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την ίδια ημέρα (Β-2505/4.11.2011), οι αναφερόμενοι Υπουργοί βεβαίωσαν ψευδώς ότι έλαβαν υπόψη τους, ως στοιχείο 29, ανύπαρκτο έγγραφο, ήτοι την υπ’ αριθμ. 26/4.11.2011 γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, η οποία γνώμη, καίτοι μη δεσμευτική, ήταν, υποχρεωτική και αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση άνευ της οποίας δεν νομιμοποιούντο οι αναφερόμενοι Υπουργοί να εκδώσουν την επίμαχη Κ.Υ.Α. Εν τέλει, όμως, χρήζει διερεύνησης ακόμη και το αν και αυτή καθ’ εαυτή η δική τους βεβαίωση – έγκριση έλαβε χώρα στην πραγματικότητα, αφού η ταυτόχρονη παρουσία τους σε μια κοινή Υπουργική Επιτροπή μεταξύ 8:30 (το νωρίτερο που θα μπορούσε ακόμα και με «διαστημική ταχύτητα» να ήταν έτοιμη η εισήγηση του κ. Σηφουνάκη) και 11:00 το βράδυ (το αργότερο που θα μπορούσε να είναι έτοιμο ένα εγκεκριμένο κείμενο από τη διυπουργική Επιτροπή, προκειμένου να προλάβει να δημοσιευθεί στο Εθνικό Τυπογραφείο, το οποίο σημειωτέον την ίδια ημέρα δημοσίευσε άλλες τέσσερα ΦΕΚ με μεγαλύτερο αύξοντα αριθμό), φαντάζει σχεδόν αδύνατη τη συγκεκριμένη ημέρα.
Περαιτέρω, ο εκ των συνυπογραψάντων την Κ.Υ.Α. Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος όφειλε να απέχει από οποιαδήποτε διαδικασία μονομελούς ή συλλογικού οργάνου στην επίδικη υπόθεση, πολλώ δε μάλλον από την τελική συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και την υπογραφή της επίδικης Κ.Υ.Α., αφού στην οικογένειά του ανήκει η εταιρία «Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς», η σύζυγός του, Λάρα Γερουλάνου, είναι διευθύνων σύμβουλος στην εν λόγω εταιρία (καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, που χρηματοδότησε τη μελέτη για το επίμαχο χωροταξικό … ελλείψει χρημάτων του Υπουργείου…), και η θεσμοθέτηση της επίμαχης Κ.Υ.Α. συνδεόταν με άμεσο προσωπικό και οικονομικό συμφέρον του αναφερομένου Υπουργού, η οικογενειακή επιχείρηση του οποίου ωφελείται τα μέγιστα, η δε μη – επίμαχη θεσμοθέτησή της προκαλούσε σημαντική ζημία.
Δια ταύτα
Καταμηνύουμε τους ανωτέρω Υπουργούς και κάθε άλλο υπεύθυνο για τις ανωτέρω αναλυτικά εκτιθέμενες πράξεις και παραλείψεις και παρακαλούμε για τις δικές Σας ενέργειες.
—————————————————————————————————————————
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας συστάθηκε στις 9.9.2011 στην Επίδαυρο προκειμένου να εκπροσωπήσει συλλογικά τις περιοχές αυτές σε κάθε θεσμική διαδικασία διαλόγου που αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό του τομέα των Υδατοκαλλιεργειών, στον οποίο και απαιτούν να συμμετέχουν. Οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την θεσμοθέτηση και την επιτυχή εφαρμογή του αναγκαίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες ενσωματώνονται στα εξής δύο αιτήματα:
1. Να προηγηθεί της θεσμοθέτησής Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο συνολικά, ώστε όλες οι χρήσεις – δράσεις που υπάρχουν ή αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτόν να λειτουργούν ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά (τουρισμός, λιμάνια, ναυσιπλοία, αλιεία, αρχαιότητες, προστατευόμενα οικοσυστήματα κ.λ.π.).
2. Για την θεσμοθέτησή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, για την θεσμοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και για την έκδοση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στην Υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα, να είναι απαραίτητη η δεσμευτική σύμφωνη γνώμη της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών που με οποιονδήποτε τρόπο αφορούν.
Ο κάτοικοι και οι φορείς, θεσμικοί και μη, που μετέχουν στην Επιτροπή ζητούν από την Κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του παράνομου και αντισυνταγματικού «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες», το οποίο δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, και δηλώνουν ότι, αν αυτό θεσμοθετηθεί, είναι έτοιμοι να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια κατά της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ
1. Δήμος Αγαθονησίου
2. Δήμος Επιδαύρου
3. Δήμος Ερμιονίδας
4. Δήμος Ιθάκης
5. Δήμος Καλύμνου
6. Δήμος Καρυστίας
7. Δήμος Κεφαλλονιάς
8. Δήμος Κορινθίων
9. Δήμος Λειψών
10. Δήμος Λέρου
11. Δήμος Λευκάδας
12. Δήμος Λοκρών
13. Δήμος Μεγανησίου
14. Δήμος Μεγαρέων
15. Δήμος Ναυπλιέων
16. Δήμος Ξηρομέρου
17. Δήμος Οινουσσών
18. Δήμος Πύλου – Νέστορος
19. Δήμος Σαλαμίνας
20. Δήμος Σύμης
21. Δήμος Τροιζηνίας
22. Δήμος Χάλκης
23. Δήμος Χαλκιδέων
24. Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Κόρφου Δήμου Κορινθίων
25. Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Νέας Επιδαύρου Δήμου Επιδαύρου
26. Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου
27. Περιφερειακή Παράταξη «Αυτοδιοικητικό κίνημα Στερεάς Ελλάδας»
28. Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Σαλαμίνας ( Ι.Δ.Ε.Σ)
29. Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου «Αλλαγή Πορείας»
30. Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Τροιζηνίας – «Αλλάζουμε τα Μέθανα και
την Τροιζηνία»
31. Παράταξη μειοψηφίας Δήμου Μεγαρέων «Ένωση Πολιτών»
32. Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου «Αγώνας Επιβίωσης – Πόρος»
33. Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Σαλαμίνας «Κοντά στο Δημότη»
34. Παράταξη ελάσσονος μειοψηφίας Δήμου Σαλαμίνας, «Κοινωνική Συμμαχία για τη
Σαλαμίνα του αύριο»
35. Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας «Ενεργοί Πολίτες Μεγάρων & Νέας Περάμου»
36. Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδος
37. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας & Ηλείας (Δυτικής
Ελλάδος)
38. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ιονίων Νήσων
39. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Μακεδονίας και Θράκης
40. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας
41. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Θεσσαλίας
42. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Πελοποννήσου
43. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου
44. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
45. Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Κεφαλονιάς
και Ιθάκης
46. Ομοσπονδία Εξωραϊστικών – Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας
47. Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λέρου
48. Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων Μαλεσίνας «Ο Αγιος Νικόλαος»
49. Αγροτικός – Αλιευτικός Σύλλογος Πολιχνίτου Λέσβου
50. Αγροτοαλιευτικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου
51. Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων Αρχαίας Επιδαύρου «ο Άγιος Νικόλαος»
52. Σύλλογος Αλιέων Τολού
53. Αναπτυξιακό Κέντρο Οινουσσών Αιγαίου
54. Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού
55. Σύλλογος Τουριστικών και Συναφών Επαγγελμάτων Επιδαύρου
56. Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου
57. Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεολόγου Μαλεσίνας
58. Ομοσπονδία ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Αργοσαρωνικού
59. Σύλλογος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Πόρου-Γαλατά,
Τροιζηνίας
60. Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Μεθάνων, Τροιζηνίας
61. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Ιθάκης
62. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Αργοστολίου
63. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Παλλίκης
64. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Λειβαθούς
65. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Σάμης
66. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Ερισού
67. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Πυλάρου
68. Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Ελειού Προννών
69. Σύλλογος Συνιδιοκτητών Έκτασης Κρίπεζας Ν. Επιδαύρου «Φύση και Πνεύμα
Επιδαύρου»
70. Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικιστών και Οικοπεδούχων Σκορπονερίου, Βοιωτίας
71. Σύλλογος Οικιστών και Οικοπεδούχων ΟΣΜΑΕΣ Μαλεσίνας «Η Νέα Αλαία»
72. Οικιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Πόρτο Λάφια»
73. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφικού Κορινθίας, «Αμόνι»
74. Εξωραϊστικός, Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού
75. Εξωραϊστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιας
76. Εξωραϊστικός & Αθλητικομορφωτικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου Μεθάνων,
«Η Αρσινόη»
77. Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοντογουράτων Κεφαλλονιάς, «ο Άγιος
Παντελεήμωνας»
78. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκάδας, Χίου
79. Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος και Προστασίας του Οικοσυστήματος της
νήσου Πόρος – «Πρωτοβουλία – Πόρος»
80. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας
Κόλπος Αταλάντης-Θεολόγου -Λιβανατών
81. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας, «η Γαία»
82. Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Στύρων «Η ΑΙΓΙΛΙΑ»
83. Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας
84. Σύλλογος Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου Τροιζηνίας
85. Σύλλογος Φαρσινών Κεφαλονιάς, «ο Άγιος Χριστόφορος»
86. Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού
87. Κίνηση Πολιτών Κόλπος Αργοστολίου – S.O.S.
88. Συντονιστικός Φορέας Προστασίας Υγροτόπου Βουρκαρι Μεγάρων
89. Κίνηση Δράσης Πολιτών Σαλαμίνας Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α
90. Ένωση Πολιτών Δημοτικής Περιφέρειας Ασίνης
91. Λέσχη Συνδαιτυμόνων και φίλων Καρυστίας «Το στέκι των δειπνοσοφιστών»
92. Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κόρφου και Φίλων, Κορινθίας
93. Ναυτικός Όμιλος Αταλάντης
94. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκάλας Αταλάντης
95. Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλάμου Λευκάδας
96. Πανκαστιωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Καστός»
97. Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Επιδαύρου
98. Πολιτιστικός – Φιλοπεριβαλλοντικός Σύνδεσμος Ρισιανών «Η Αστερίς»
99. Σύλλογος Κεφαλληνών Εθελοντών
100. ΠΟ.ΣΥ.Π. Κολεγίου Αθηνών
101. Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός και Ναυτικός Σύλλογος Αρκαδικού Χωριού
Κυνουρίας «Ρεποντίνα» Παναρκαδική Ομογένεια
(Βουλευτές και Περιφερειακοί Σύμβουλοι:)
102. Ευ. Αμανατίδου – Πασχαλίδου – Βουλευτής Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ
103. Ουρ. Παπανδρέου – Παπαδάκη – Βουλευτής Ευβοίας ΛΑΟΣ
104. Λ. Αυγενάκης – Βουλευτής Ηρακλείου ΔΗ.ΣΥ.
105. Θ. Δρίτσας – Βουλευτής Α΄ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ
106. Δ. Καρύδης – Βουλευτής Α΄ Πειραιά ΠΑ.ΣΟ.Κ.
107. Κ. Μαρκόπουλος – Βουλευτής Α΄ Πειραιά Ν.Δ.
108. Π. Μελάς – Βουλευτής Α΄ Πειραιά Ν.Δ.
109. Σπ. Σπυρίδων – Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής
110. Κ. Διάκος – Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής
111. Λ. Μπούκλης – Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
—————————————————————————————————————————
Ακολουθεί η επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε ο σύλλογός μας προς ΥΠΕΚΑ:
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ
ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
‘’ΡΕΠΟΝΤΙΝΑ’’ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
Τ.Κ.2006 ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 22 Νοεμβρίου 2011 ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 359
Προς: ΥΠΕΚΑ
Θέμα: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ
Εν όψει της Υπ` αριθμ. 31722/4-11-2011 Κ.Υ.Α. έγκρισης Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού ( ΦΕΚ 2505 4-11-2011 Τεύχος Δεύτερο ) :
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την θεσμοθέτηση της ανωτέρω απόφασης σχετικής με την Π.Ο.Α.Υ. Αρκαδίας, Ζώνη Α’ Όρμος Κατελάνος, για τους παρακάτω λόγους:
1. Eντός του κλειστού κόλπου, στην είσοδο του οποίου χωροθετούνται οι ανωτέρω Π.Ο.Α.Υ. υπάρχει οικισμός (το Αρκαδικό Χωριό), ο οποίος συστάθηκε από την Ελληνική Πολιτεία ειδικά για τους Αρκάδες ομογενείς με απώτερο σκοπό την επανασύνδεση αυτών με τον τόπο καταγωγής τους, και την δημιουργία πόλου έλξης της δεύτερης και τρίτης γενιάς Ελλήνων μεταναστών με στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής τους ταυτότητας και βεβαίως την γενικότερη Τουριστική και όχι Βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής και με την υπόσχεση πως θα ζούν σε αρμονία με το περιβάλλον. Η ιδέα αποδείχτηκε ευφυής και η περιοχή είναι η μοναδική υπό ανάπτυξη στην Κυνουρία αυτή τη στιγμή με προοπτική να γίνει ένας απο τους ωραιότερους παραθεριστικούς οικισμούς της Ελλάδας. Στο πολεοδομικό του σχέδιο προβλέπονται ειδικοί χώροι για κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας και Συνεδριακού Κέντρου του οποίου ο σκελετός έχει ήδη δομηθεί.
2. Η παραλία του χωριού και μεγάλο τμήμα του όλου οικισμού, απέχει απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων από τον χώρο όπου ήδη λειτουργούν οι δύο από τις τρείς μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, των οποίων την απομάκρυνση έχουμε ζητήσει επανειλλημένως. Έχουμε δικαιωθεί και από το ΣτΕ.
3. Παραπλεύρως των μονάδων αυτών, και σε μικρότερη απόσταση απο την προβλεπόμενη από την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση, εντός του κλειστού κόλπου, λειτουργεί camping με παραλία, την οποία επισκέπτονται εκατοντάδες παραθεριστές κάθε χρόνο.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, σας καλούμε να προβείτε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια για την ανάκληση της ανωτέρω Κ.Υ.Α.
Σας δηλώνουμε ότι θα καταφύγουμε ενώπιον των αρμόδιων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων για την προστασία πάντων των δικαιωμάτων μας και γενικότερα για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής η οποία βάναυσα προσβάλλεται από την ανωτέρω απόφαση.
Με Τιμή,
για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Π. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ Α. Γαβρήλου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ – 9.1.2012
Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή απέστειλε επιστολές προς τον Πρωθυπουργό και τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και την Ευρωβουλή, ζητώντας τους συνάντηση και ανάληψη θεσμικών ενεργειών με αντικείμενο την απόσυρση της ΚΥΑ του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών. Από τους επικεφαλής των κομμάτων ζητήθηκε επίσης να ενημερώσουν εγγράφως την Επιτροπή και τους κατοίκους των θιγόμενων περιοχών για τις θέσεις τους αναφορικά με το αίτημα για απόσυρση της ΚΥΑ. Μέχρι σήμερα, μόνον η Δημοκρατική Συμμαχία, το ΚΚΕ και οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν δηλώσει τη θέση τους υπέρ των αιτημάτων της Επιτροπής. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν απαντήσει ακόμα στα ερωτήματα που έχει υποβάλει επανειλημμένα η Επιτροπή, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει καμία θεσμική ενέργεια για την απόσυρση της ΚΥΑ, πλην της ερώτησης του βουλευτή, κ. Λ. Αυγενάκη και της αναφοράς των βουλευτών κ. Δ. Μανωλάκου, κ. Ν. Μωραϊτη και κ. Στ. Σκοπελίτη. Ρωτάμε και πάλι (πριν δώσουμε την απάντηση μόνοι μας): όσοι δεν απαντάνε είναι υπέρ του Χωροταξικού; Τέλος ενημερώνουμε τα μέλη μας και τους κατοίκους των περιοχών μας, ότι προς μεγάλη μας απογοήτευση, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση ούτε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ούτε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στους οποίους έχουμε απευθύνει αλλεπάλληλες κατεπείγουσες εκκλήσεις να συμπράξουν στον αγώνα μας. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ λήγει σε τέσσερις μέρες και οι θεσμικοί υπερασπιστές του περιβάλλοντος και του τουρισμού σφυρίζουν αδιάφορα…
10/ΙΑΝ/2012
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
βουλευτή Θεόδωρου Δρίτσα (ΣΥ.ΡΙΖ.Α)
Προς τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Θέμα: Θα ακυρωθεί η πραξικοπηματική και παράνομη ΚΥΑ για το «Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών»;
Δεν υπάρχει περιοχή της ελληνικής επικράτειας που να έχουν εγκατασταθεί επιχειρηματικές δραστηριότητες υδατοκαλλιέργειας και να μην έχουν προκληθεί σοβαρότατες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Είναι τόσο οξύ και τόσο σοβαρό το πρόβλημα όπου πλέον έχει συγκροτηθεί «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας» στην οποία συμμετέχουν Δήμοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία αλιέων, σύλλογοι και άλλες ομάδες πολιτών. Οι κινήσεις αυτές συνοδεύονται από μαζικές κινητοποιήσεις και από εξαιρετικά τεκμηριωμένες εκθέσεις και παρεμβάσεις ειδικών επιστημόνων. Πρόσφατη και χαρακτηριστική τέτοια κινητοποίηση είναι αυτή που οργανώθηκε μόλις προχθές, την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, στην Αίγινα με ημερίδα της «Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αίγινας κατά των Ιχθυοκαλλιεργειών».
Κοινό και επίκαιρο αίτημα στο οποίο συναντιόνται όλες οι κινητοποιήσεις είναι η άμεση ακύρωση της πραξικοπηματικής και κατ’ ουσία παράνομης ΚΥΑ του «Ειδικού Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών».
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Μετά τη γενική κατακραυγή πως μπορεί η Κυβέρνηση να επιμένει στη ισχύ της πραξικοπηματικής και παράνομης ΚΥΑ;
2. Σκοπεύει να οργανώσει ένα πραγματικά σοβαρό επιστημονικό και κοινωνικό διάλογο για το θέμα ώστε να μην οδηγηθούν περιοχές ιστορικές υψηλού φυσικού κάλλους στην καταστροφή;
Ο ερωτών βουλευτής
Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά και Νησιών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 13.1.2012
Υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής» κατά της ΚΥΑ του «Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών». Στην αίτηση συμμετέχουν συνολικά 111 φορείς, ανάμεσα στους οποίους 22 Δήμοι (Αγαθονησίου, Αίγινας, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ιθάκης, Καλύμνου, Κεφαλονιάς, Λέρου, Λευκάδας, Λοκρών, Μεγανησίου, Μεγαρέων, Ναυπλιέων, Ξηρομέρου, Οινουσσών, Πόρου, Πύλου – Νέστορος, Σαλαμίνας, Σύμης, Τροιζηνίας, Χάλκης, Χαλκιδέων), η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας, 8 Ομοσπονδίες και 57 Σύλλογοι προστασίας του περιβάλλοντος, επαγγελματιών του τουρισμού, αλιέων, οικοπεδούχων, πολιτών, και 21 εκπρόσωποι δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων από όλες τις παράκτιες περιοχές της χώρας.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΑ’
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Επόμενη είναι η με αριθμό 371/10-1-2012 επίκαιρη ερώτηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Θεοδώρου Δρίτσα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την ακύρωση κυβερνητικής απόφασης για το «Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών». Στην ερώτηση του κ. Δρίτσα θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σηφουνάκης. Το λόγο έχει ο κ. Δρίτσας για να μας την παρουσιάσει.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, τα γεγονότα είναι γνωστά. Εσείς ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, μαζί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και άλλα έξι μέλη της τότε κυβέρνησης, συναδέλφους σας Υπουργούς, στις 4 Νοεμβρίου 2011 συντάξατε, υπογράψατε και δημοσιεύσατε μία Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετική με το «Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών». Τόσο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολλοί άλλοι φορείς –κοινωνικοί, πολιτικοί, περιβαλλοντικοί, αυτοδιοικητικοί- έχουν χαρακτηρίσει αυτή την Κοινή Υπουργική Απόφαση ως καταστροφική για τις τοπικές κοινωνίες, για τον τουρισμό, για την αλιεία, για το περιβάλλον και ως ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις υδατοκαλλιέργειες. Όμως δεν είναι αυτό το θέμα της ερώτησής μου. Διότι αυτά είναι τεράστια θέματα κι ο χρόνος που έχω στη διάθεσή μου είναι πολύ λίγος. Η 4η Νοεμβρίου 2011 ήταν η ημέρα που σ’ αυτήν την Αίθουσα, στη Βουλή των Ελλήνων, η τότε Κυβέρνηση ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης. Εσείς κι όλοι οι άλλοι συνάδελφοί σας δεν γνωρίζατε αν την επομένη θα ήσασταν Υπουργοί και σπεύσατε να επικυρώσετε μία τέτοια, τόσο σημαντική απόφαση, με ανεξήγητη σπουδή.΄Εκτοτε έχουν συμβεί μερικά γεγονότα. Υπήρξε μία πολυπληθής αντίδραση. Εκατόν έντεκα φορείς που έχουν συγκροτήσει την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, είκοσι δύο δήμοι, οκτώ ομοσπονδίες, πενήντα επτά σύλλογοι και πολλοί άλλοι φορείς και πρόσωπα έχουν υποβάλει μήνυση εναντίον σας, που βρίσκεται στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, έχοντας μεταβιβαστεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα, και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έχουν γίνει πολυπληθείς, μαζικές συγκεντρώσεις σ’ όλη την Ελλάδα. Υπήρξε αναταραχή και στο Ιόνιο, στα Επτάνησα, και στον Αργοσαρωνικό και στη Χαλκιδική και σε πολλά άλλα σημεία. Απέναντι σ’ αυτά και με δεδομένο ότι ως Κυβέρνηση και ως Υπουργοί είστε άκρως εκτεθειμένοι, τουλάχιστον δεοντολογικά, –να μην προχωρήσω στα υπόλοιπα- απέναντι σ’ αυτή τη γενική κατακραυγή το ερώτημά μου τίθεται ευθέως: Είναι δυνατόν να είναι νομιμοποιημένη μια τέτοια υπουργική απόφαση που ελήφθη μ’ αυτούς τους όρους και μ’ αυτούς τους τρόπους;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ολοκληρώστε παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ολοκληρώνω αμέσως, κυρία Πρόεδρε. Πριν προχωρήσουμε, λοιπόν, σε δικαστικούς αγώνες και περιπλοκές, είναι διατεθειμένη τώρα η Κυβέρνηση, με ψυχραιμότερη και δημοκρατικότερη σκέψη, να ακυρώσει αυτήν την υπουργική απόφαση και να προχωρήσει σ’ έναν ευρύτατο διάλογο, για να δικαιώσει και το πληγωμένο περί δικαίου αίσθημα του συνόλου σχεδόν των νησιών της Ελλάδας; Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε. Το λόγο έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σηφουνάκης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, σ’ αυτόν τον τόπο υπάρχουν θεσμοί και διαδικασίες. Η Ελλάδα είναι μία συντεταγμένη Πολιτεία και οι Υπουργοί στις 4/11, δηλαδή μέσα σε μία ημέρα, ούτε συντάσσουν ούτε υπογράφουν ούτε δημοσιεύουν αποφάσεις. Πρέπει να είναι μάγοι και να είμαστε μάλλον σε κάποια χώρα των Ζουλού κι όχι σ’ αυτήν που ζούμε! Η θεσμοθέτηση, λοιπόν, της ΚΥΑ του Ειδικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες κάθε άλλο παρά πραξικοπηματική και παράνομη είναι, δεδομένου ότι για πρώτη φορά υπήρξε τέτοια ευρεία διαβούλευση κατά τη θεσμοθέτηση του πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού. Πρόκειται για μία μελέτη που ξεκίνησε πριν από δύο – τρία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η Σ.Μ.Π.Ε., του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, διαβιβάστηκε την 1η Απριλίου του 2011 από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, στις δημόσιες Αρχές και σ’ όλα τα Υπουργεία, καθώς και στις δεκατρείς Περιφέρειες και στα δεκατρία Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας κι όλοι αυτοί οι φορείς γνωμοδότησαν σχετικά. Επιπλέον και παράλληλα, στις 11 Απριλίου 2011 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και το σχέδιο της ΚΥΑ και η ΣΜΠΕ για διαβούλευση διάρκειας τριάντα ημερών για το κοινό και σαράντα πέντε ημερών για τις διάφορες αρχές. Αυτή ολοκληρώθηκε στις 25 Μαΐου 2011. Οι απόψεις των φορέων μαζί με τα σχόλια που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης καθώς επίσης και τα έγγραφα των περιφερειακών υπηρεσιών, αξιολογήθηκαν από τις υπηρεσίες αφού έτυχαν ειδικής επεξεργασίας και τυποποίησης σε έκθεση τετρακοσίων έντεκα σελίδων -σημαντικό τμήμα από αυτές τις παρατηρήσεις, που συμμετείχαν εκατοντάδες φορείς και χιλιάδες πολίτες, δεν ξέρω αν είναι χιλιάδες ή εκατοντάδες, είναι ο βασικός κορμός της ΚΥΑ- η οποία στη συνέχεια εισήχθη προσαρμοσμένη στα προαναφερθέντα και ως εκ τούτου τροποποιημένη σε σχέση με την αρχική που είχε δημοσιοποιηθεί στις 11 Απριλίου.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης -αυτό το όργανο, το οποίο έδωσε την τελική γνωμάτευση- είναι ένα όργανο κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης και απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κοινωνικών εταίρων: από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, δευτέρου βαθμού, επαγγελματιών, επιμελητηρίων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ. Η γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης -προεδρεύετε από εγνωσμένο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου- εκφράστηκε στα Πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, όπως κατατέθηκαν από τον Πρόεδρό του. Το σύνολο σχεδόν των θέσεων των μελών του Εθνικού Συμβούλιου Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της ΚΥΑ του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Υδατοκαλλιέργειες. Αυτή ήταν η διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής, κ. Δρίτσας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, επειδή αυτή την απάντηση την έχω ακούσει, γιατί σας δόθηκε η ευκαιρία δημοσίως και εσείς και άλλοι Υπουργοί, να τα εκθέσετε αυτά, θα σας πρότεινα το εξής: Επειδή αυτά χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις και δεν επαρκεί ο χρόνος, να είχατε και εσείς και οι άλλοι επτά συνάδελφοι σας την πολιτική ευαισθησία να ζητήσετε από τους συναδέλφους σας Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου -τριάντα τουλάχιστον που απαιτούνται- να συσταθεί Επιτροπή που να εξετάσει τη μήνυση που είναι κατατεθειμένη στο Προεδρείο της Βουλής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Εσείς να το κάνετε αυτό.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Εμείς ως κόμμα δεν έχουμε…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Να πείσετε τους Βουλευτές και να τα αφήσετε αυτά. Αλλού αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, μην διακόπτετε, κύριε Υπουργέ. Θα απαντήσετε σε λίγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Θα ήταν μια πολύ γενναία στάση …
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Εσείς να το κάνετε αυτό.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Θα παρακαλούσα να κρατηθεί ο χρόνος, κυρία Πρόεδρε. Θα ήταν μια πολύ γενναία στάση για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Εσείς να το κάνετε αυτό. Εσείς να πείτε ότι θα το κάνετε αυτό.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Εμείς θα το κάνουμε. Αλλά, κύριε Υπουργέ, μην μου θυμώνετε …
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Αλλού αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, καταργείτε και το Προεδρείο και τη διαδικασία. Παρακαλώ! Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ο έλεγχος τιμά τον ελεγχόμενο, εάν ο ελεγχόμενος δεν έχει να κρύψει τίποτα. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να θυμώνετε. Εγώ σας έκανα μια πρόταση, μην την ακούτε. Όμως, η σπουδή είναι δεδομένη: όντως έτσι όπως το είπα έγινε. Στις 4 Νοεμβρίου 2011 και μάλιστα από τις 7 η ώρα το απόγευμα και μετά όπως έχει την ώρα το διαβιβαστικό του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης σας δόθηκε η γνωμοδότησή του -τύποις γνωμοδότηση, στην πραγματικότητα, μια διαδικασία εκτός κάθε νομιμότητας, το ξέρετε αυτό- και σας διαβιβάστηκε και σ’ εσάς. Την ίδια στιγμή εσείς διαμορφώσατε εισήγηση στην Επιτροπή Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης –δηλαδή, στους άλλους επτά συνάδελφους σας Υπουργούς- συνεδρίασαν αυτοί, συζήτησαν, συμφώνησαν, συνυπέγραψαν και εν συνεχεία εστάλη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και δημοσιεύτηκε, ενώ όλοι ήσασταν εδώ και συζητούσαμε για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Μετά τις 7 το απόγευμα της 4ης Νοεμβρίου 2011. Και μου λέτε, κύριε Υπουργέ, ότι δεν υπήρξε σπουδή; Τι σας πείραζε να πάει τη Δευτέρα, την Τρίτη σε μια κανονική διαδικασία; Δεν είναι ανεξήγητη όλη αυτή τη σπουδή; Κύριε Υπουργέ, την προηγούμενη Κυριακή είχα πάει στην Αίγινα, παλλαϊκή κινητοποίηση, ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Καταστροφή χαρακτηρίζεται η επιχειρούμενη επιβολή ιχθυοκαλλιέργειας στην Αίγινα από το σύνολο του νησιού χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς ιδιαίτερα συμφέροντα, χωρίς συντεχνίες, χωρίς όλα αυτά που θα μπορούσε να επικαλεστεί κανείς, αλλά με βάση το σχεδιασμό που εκείνοι θέλουν για το νησί τους. Το ίδιο συμβαίνει στην Κεφαλονιά, στην Ιθάκη, στη Ζάκυνθο, στην Χαλκιδική, σε ένα σωρό μέρη. Και δεν έχει κανένα δικαίωμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει λόγο για όλα αυτά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κύριε συνάδελφε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Τους το έχετε στερήσει. Κύριε Υπουργέ, ακυρώστε την ΚΥΑ. Διαφορετικά είστε σε σύγκρουση με το περί δικαίου αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινωνιών που εμπλέκονται σ’ αυτή την υπόθεση. Δεν θα μείνει έτσι αναπάντητη αυτή η ιστορία. Θα συνεχιστεί σε όλα τα πεδία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νικόλαος Σηφουνάκης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Δεν έχω πολλά πράγματα να προσθέσω, κυρία Πρόεδρε. Σ’αυτό τον τόπο, όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ένα πράγμα: το ζητούμενο είναι να υπάρξει χωροταξικός σχεδιασμός σε κάθε λειτουργία και δράση αυτής της κοινωνίας. Ήταν ζητούμενο για δεκαετίες.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Και δικό μας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Σε ένα, λοιπόν, κράτος όπου λειτούργησε με ένα τέτοιο δημοκρατικό τρόπο, όπου συνέταξε για πρώτη φορά ένα σχέδιο το ανήρτησε, συμμετείχαν στη διαβούλευση δεκάδες φορείς, όλες οι περιφέρειες της χώρας, τα περιφερειακά συμβούλια εκφράστηκαν, οι δήμοι που ενδιαφερόντουσαν εκφράστηκαν, ήρθε και ολοκληρώθηκε μια διαδικασία η οποία είναι μόχθος πολλών ανθρώπων και συμμετείχαν τα περισσότερα από τα αρμόδια Υπουργεία, από τους φορείς, έρχεστε εσείς και ζητάτε από εμάς να συγκεντρώσουμε –εμείς!- τριάντα υπογραφές για να μας στείλετε στη δικαιοσύνη. Ακούστε να δείτε. Το κόμμα σας έχει ανοίξει ένα κακό δρόμο για τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Το κόμμα σας έχει ακολουθήσει τις διαδικασίες της ΕΚΟΦ του 1960.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Εκατόν έντεκα φορείς!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, περιοριστείτε στο θέμα και παρακαλώ απαντήστε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Θα με αφήσετε να μιλήσω;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Τι λέει ο κύριος Υπουργός; Τι είναι αυτά που λέει; Τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν εδώ μέσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Δρίτσα, μην διακόπτετε. Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ περιοριστείτε στο θέμα και ολοκληρώστε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: ΕΚΟΦ;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ήσασταν σαφής, κύριε Δρίτσα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Καθίστε κάτω. Εγώ δεν σας διέκοψα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Έχω φάει ξύλο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ δεν έχετε το λόγο, κύριε Δρίτσα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Το κόμμα σας έχει τέτοιες πρακτικές. Είδατε τι έγινε χθες στο Ηράκλειο στη Βουλευτή ενός άλλου κόμματος, στην κα Μπακογιάννη, που φέρει ένα βαρύ φορτίο από τραμπουκισμούς η οικογένειά της. Εσείς έρχεστε και ευλογείτε αυτές τις πρακτικές, λέγοντας ότι είναι η αγανάκτηση των πολιτών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, απόντων κάποιων Βουλευτών έρχεστε εσείς και επικαλείστε ονόματα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Αυτό που έχετε καλλιεργήσει σε μειοψηφίες, με τραμπουκισμούς, δεν θα σας το δικαιολογήσει η ιστορία.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Αυτό είναι προβοκάτσια. Απαντήστε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ περιοριστείτε στο θέμα και στο χρόνο σας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Δεν θα απειλείτε, λοιπόν, μέσα στη Βουλή. Και εσείς δεν είσαστε εκείνοι οι οποίοι θα δίνετε μαθήματα δημοκρατίας, δεν μπορείτε με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε ως κόμμα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν απαντάτε σε εμάς. Απαντήστε στους κοινωνικούς φορείς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, είστε εκτός θέματος. Παρακαλώ περιοριστείτε στο θέμα σας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ολοκληρώσατε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Ολοκλήρωσα. Ευχαριστώ πολύ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 21.1.2012
Προκλητικός και εκτός θέματος εμφανίστηκε ο αρμόδιος για την διαμόρφωση του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, «απαντώντας» σε επερώτηση του Βουλευτή Ά Πειραιώς και Νήσων, Θοδωρή Δρίτσα.
«Οι Υπουργοί στις 4.11.2011, δηλαδή μέσα σε μία ημέρα, ούτε συντάσσουν ούτε υπογράφουν ούτε δημοσιεύουν αποφάσεις. Πρέπει να είναι μάγοι και να είμαστε μάλλον σε κάποια χώρα των Ζουλού κι όχι σ’ αυτήν που ζούμε!», δήλωσε ο κ. Σηφουνάκης πριν τινάξει την συζήτηση στον αέρα, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας. Κι όμως! Στις 4.11.2011, η «γνώμη» του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, η εισήγηση του κ. Σηφουνάκη και το τελικό κείμενο της ΚΥΑ του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών (υποτίθεται ότι) συντάχθηκαν, υπογράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν όχι απλώς μέσα σε μία μέρα, αλλά μέσα σε τέσσερις μόλις ώρες! Αυτό δεν θα το κατάφερναν ούτε οι Ζουλού, οι οποίοι -παρεμπιπτόντως- είναι σίγουρο ότι τηρούν πολύ πιο δημοκρατικές διαδικασίες από αυτές που επέβλεψε ο κ. Σηφουνάκης.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 10.2.2012
Με την ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκαν χθες, 9.10.2012, εκπρόσωποι της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής», στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό. Στη συνάντηση συμμετείχαν η βουλευτής Δ. Μανωλάκου, το μέλος της ΚΕ Π. Μεντρέκας, ο Δήμαρχος Επιδαύρου, Κ. Γκάτζιος, ο Δήμαρχος Μεγαρέων, Γ. Μαρινάκης, ο Αντιδήμαρχος Επιδαύρου, Γ. Βερδελής, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πόρου Γ. Δημητριάδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών – Οικοπεδούχων Σκορπονερίου, Γ. Ψάχος. Όπως επεσήμανε η κ. Παπαρήγα, η ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών, πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και τη διατροφική αλυσίδα χωρίς να περιορίζει τα αλιευτικά πεδία των μικρομεσαίων ψαράδων. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά να αποσυρθεί η ΚΥΑ του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών, που διευκολύνει μόνο τη συγκέντρωση και την κερδοφορία ελάχιστων επιχειρηματικών ομίλων, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον των παράκτιων περιοχών. Όπως επισήμανε η Δ. Μανωλάκου, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έθεσε το ζήτημα του Χωροταξικού στα Περιφερειακά Συμβούλια, όπου το καταψήφισε, έθεσε το θέμα στο ΓΕΩΤΕΕ που πήρε απόφαση καταδίκης της, κατέθεσε ερωτήσεις στη Βουλή, καταψήφισε στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που απαλλάσσει τις επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας από την ανάγκη περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ζήτησε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος να καλέσει τη Συντονιστική Επιτροπή για να ακούσει τις απόψεις τους. Τέλος, κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών που θίγονται να συσπειρωθούν στις λαϊκές επιτροπές, γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει λύση. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής τόνισαν ότι το πρωταρχικό αίτημα της Επιτροπής είναι να αποσυρθεί η ΚΥΑ και ζήτησαν από την κ. Παπαρήγα να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ να υποστηρίξει κάθε πρωτοβουλία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής κατά των οχτώ υπουργών που την υπέγραψαν, για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών τους. Η Επιτροπή ευχαριστεί δημοσίως την κ. Παπαρήγα για την υποστήριξή της και για το γεγονός ότι είναι η μοναδική μέχρι σήμερα αρχηγός κόμματος που ανταποκρίθηκε προσωπικά στο αίτημα της Επιτροπής για συνάντηση. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις εκπροσώπων της Επιτροπής με εκπροσώπους της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Άρματος Πολιτών. Τα κόμματα αυτά, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμμαχία και οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν δηλώσει την απόλυτη υποστήριξή τους στα αιτήματα και τη δράση της Επιτροπής.
ΝΔ και ΛΑΟΣ (και φυσικά το ΠΑΣΟΚ) δεν έχουν απαντήσει καν στις επανηλειμμένες επιστολές μας! Ξαναρωτάμε: είναι υπέρ του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών;
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 11.2.2012
Οι μεθοδεύσεις της Ελληνικής Πολιτείας, αναφορικά με την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών έχουν ξεπεράσει κάθε όριο! Παρά τη γενική κατακραυγή για το περιεχόμενο και τον τρόπο θεσμοθέτησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών, η τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου και ο Υπουργός κ. Τ. Γιαννίτσης ολοκληρώνουν την εφαρμογή του «business plan» για τη μετατροπή των ελληνικών θαλασσών σε ένα απέραντο ιχθυοτροφείο, αφού με δύο διατάξεις που, κατ’ επιταγήν της ΚΥΑ (ά9. παρ.3α), εντάσσονται στο νέο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση κτλ» (ά.7, παρ.1&4), επαναφέρουν στις μη αιρετές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις την αρμοδιότητα εκμίσθωσης ιχθυοτροφείων, καταργώντας τον Καλλικράτη, ο οποίος προέβλεπε ότι από 1.1.2012 θα μεταβιβαζόταν στις αιρετές Περιφέρειες και διαψεύδοντας το ΥΠΕΚΑ, το οποίο με ανακοίνωσή του στις 17.11.2011, είχε ενημερώσει ότι «την αποκλειστική ευθύνη για την εγκατάσταση των μονάδων έχουν οι Περιφέρειες της χώρας στις οποίες έχουν αποκεντρωθεί οι αρμοδιότητες». Οι κάτοικοι των θιγόμενων περιοχών έχουμε μάθει το παραμύθι εδώ και χρόνια: «Για την αδειοδότηση των ιχθυοτροφείων φταίνε οι κακές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και όχι οι καλές αιρετές Περιφέρειες (και πρ.Νομαρχίες), οι οποίες γνωμοδοτούν αρνητικά». Για να συνεχιστεί το παραμύθι, έπρεπε η αρμοδιότητα να επανέλθει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ώστε να μην αναγκαστούν οι Περιφέρειες να αδειοδοτούν ιχθυοτροφεία και να μην αποκαλυφθεί ότι τόσα χρόνια διαφωνούσαν εκ του ασφαλούς μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Οι μάσκες έπεσαν όμως στα μέσα του 2011, όταν ούτε ένα από τα 8 Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας δεν γνωμοδότησε αρνητικά για το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, παρότι τα δημοτικά συμβούλια των ίδιων περιοχών με ομόφωνα ψηφίσματα είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά. Και οι μάσκες έπεσαν πάλι στις 7.2.2012, που η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας υπέβαλε υπόμνημά στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας δεκάδες κατ’ άρθρο αλλαγές στο επίμαχο σχέδιο νόμου, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στις αρμοδιότητες για τις υδατοκαλλιέργειες που υφαρπάζονται μέσα από τα χέρια των Περιφερειών! Προφανώς οι κύριοι Περιφερειάρχες ανακουφίστηκαν ιδιαίτερα που έφυγε από τα χέρια τους η καυτή πατάτα! Μπορούν να συνεχίσουν να μας δουλεύουν, και να «εκφράζουν αρνητική γνώμη» για τις νέες άδειες και τις αυξήσεις παραγωγής κατά 1000% που ήδη ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα (Κέρκυρα, Επίδαυρος, Ευβοϊκός, Σαλαμίνα κ.α.). Χαρακτηριστική είναι η απόφαση που ψήφισε στις 9.2.2012, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: Αφού απέρριψε τις προτάσεις της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής (βλ. www.syntonistikiepitropi.gr «οι Ενέργειές μας»), για λήψη απόφασης που θα ζητούσε (1) την απόσυρση της ΚΥΑ, (2) τη δεσμευτική σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη θεσμοθέτηση γενικού χωροταξικού σχεδιασμού, ως προαπαιτούμενα του χωροταξικού σχεδιασμού για της υδατοκαλλιέργειες και (3) τη διατήρηση των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης ιχθυοτροφείων, ψήφισε τελικά να ζητηθεί η «αναστολή της ΚΥΑ μόνο για την Περιφέρεια Αττικής» (από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προφανώς, στην οποία συναίνεσε να εκχωρήσει την αρμοδιότητα!). Πρέπει να γίνει κατανοητό, γιατί το ίδιο ισχύει για όλη την Ελλάδα: οι Περιφερειάρχες, χάρισαν όλες τις αρμοδιότητες για την εγκατάσταση και επέκταση ιχθυοτροφείων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, για να μπορούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να εκδίδουν άδειες και να μπορούν οι Περιφέρειες να παριστάνουν ότι διαφωνούν! (αντί να διατηρήσουν οι ίδιες την αρμοδιότητα και να μην εκδίδουν νέες άδειες). Έτσι, και μονάδες θα ιδρύονται και το δούλεμα θα συνεχίζεται! Μ΄ έναν σμπάρο δυό τρυγόνια…
Υ.Γ.
Το Νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμα, ας κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί για να εξαιρεθούν οι δύο επίμαχες διατάξεις.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: 16.2.2012
Τεράστιας σημασίας απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά
για τις Ιχθυοκαλλιέργειες – Δημιουργείται νομολογία που μπορεί
να αξιοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα
Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά απέρριψε την αίτηση αναστολής της εταιρίας «ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» κατά της απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής, Δημήτρη Κατσικάρη, ο οποίος στις 5.7.2011 είχε αποφασίσει την οριστική παύση λειτουργίας δύο μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο, εφαρμόζοντας τη δέσμια αρμοδιότητά του άρθρου 30 § 2 του Ν. 1650/1986. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, όταν διαπιστωθεί ότι μία δραστηριότητα προκαλεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιβάλλεται προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της έως ότου η υποβάθμιση σταματήσει, και οριστική διακοπή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό ότι υπήρξε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η οποία αποδεικνύεται από την υπέρβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των μονάδων, δηλαδή από το γεγονός ότι διέθεταν περισσότερα από τα επιτρεπόμενα κλουβιά, και έκρινε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης απολύτως νόμιμα και δικαιολογημένα διέκοψε οριστικά τη λειτουργία τους. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η εν λόγω αρμοδιότητα του Ν. 1650/1986 για τις ιχθυοκαλλιέργειες και η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί νομολογία που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One μελέτη που αποδεικνύει, μέσω του έλεγχου των δορυφορικών εικόνων του Google Earth, ότι η Ελλάδα το 2006 παρήγαγε περίπου 30% περισσότερα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας από ό,τι δήλωσε επίσημα στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Αυτό πρακτικά σημαίνει παραγωγή 30.000 τόνων καθ’ υπέρβαση των περιβαλλοντικών όρων και περίπου 140εκ. ευρώ μαύρο αφορολόγητο χρήμα. Και αυτά κατά τη διάρκεια μίας μόνο χρονιάς. Στις Περιφέρειες της χώρας τηρούνται τα διαχρονικά απογραφικά δελτία παραγωγής όλων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας καθώς και όλες οι ετήσιες εκθέσεις ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων. Οι κάτοικοι των θιγόμενων περιοχών απαιτούν άμεσα τη δημοσιοποίησή τους και την εφαρμογή του νόμου!
25.4.2012
Ενημέρωση για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στις ακτές της Ελλάδας
Εν όψει των εκλογών της 6ης Μαΐου, η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας» ενημερώνει για τη θέση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αναφορικά με το σκανδαλώδες «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών». Η Επιτροπή, με επιστολές της, απευθύνθηκε σε όλα τα κόμματα, ρωτώντας τις θέσεις τους αναφορικά με το αίτημά της για απόσυρση του Χωροταξικού. Απαντώντας, η Δημοκρατική Συμμαχία, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι Οικολόγοι Πράσινοι γνωστοποίησαν την αμέριστη υποστήριξή τους στα αιτήματα της Επιτροπής και διακήρυξαν τη θέση τους για την άμεση απόσυρσή του. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ – που επέλεξαν να μην απαντήσουν στην Επιτροπή – τάσσονται υπέρ της διατήρησής του και της περαιτέρω ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας στις ακτές της Ελλάδας.
Η Νέα Δημοκρατία διακήρυξε την θέση της αυτή, μέσω του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε ο πρόεδρός της στις 22.4.2012, σύμφωνα με το οποίο: «μέσα στις αναπτυξιακές μας προτεραιότητές από την πρώτη χρονιά είναι η στήριξη της Ιχθυοκαλλιέργειας». Πέραν αυτού, η ΝΔ όχι μόνο δεν κατήγγειλε το σκάνδαλο του «Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών», αλλά, μέσω όλων των συναρμόδιων τομεαρχών της (Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Αγρ. Ανάπτυξης), εγκάλεσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την καθυστέρηση θεσμοθέτησής του και τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή, αφού εκείνο ήταν που, με πραξικοπηματικό τρόπο, θεσμοθέτησε το «Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών», χαρίζοντας στην ουσία την ελληνική παράκτια ζώνη στις ολιγάριθμες εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας (μία εκ των οποίων ανήκει στην οικογένεια Υπουργού του). Τέλος, ο ΛΑΟΣ και η Κοινωνική Συμφωνία επέλεξαν να μην απαντήσουν στην Επιτροπή και να μην γνωστοποιήσουν τις όποιες θέσεις τους.
Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, η προστασία του περιβάλλοντος και η στήριξη του τουρισμού και της αλιείας αποτελούν, όσο ποτέ άλλοτε, ζητήματα πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση των κατοίκων των παράκτιων περιοχών, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, ορισμένα από τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας, αντί να «στηρίξουν» το αίτημα 25 παράκτιων Δήμων, της Συνομοσπονδίας επαγγελματιών αλιέων, 100 Ομοσπονδιών και Συλλόγων του τουρισμού, της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, για απόσυρση του Χωροταξικού Πλαισίου, δηλαδή ένα αίτημα που εκφράζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, επέλεξαν να «στηρίξουν» εφτά εταιρίες και τα παράνομα νομοθετήματα που τις εξυπηρετούν.